Daniel Caplan

Daniel Caplan ble født 15. april 1870 i Latvia og ble drept i Auschwitz 3. mars 1943 i Auschwitz. Han var gift med Anna Sara Caplan.

Daniel Caplan ble født inn i en fattig familie som jobbet på en stor gård i Kurland, Latvia. Daniel var heldig, og fikk undervisning sammen med gårdseierens barn. Han utdannet seg til møbelsnekker. På grunn av forfølgelser av jøder i Russland, flyktet Daniel sammen med brødrene til Manchester i England rundt 1890. Der jobbet han seg opp som forretningsmann, og giftet seg med estiske Anna Sara Glück. De fikk fem sønner og en datter sammen.

Daniel Caplan kom til Norge før første gang i 1903, og reiste rundt som handelsreisende mens familien bodde i England. I 1908 fikk rett til å drive med handel i Bergen. Kort tid etter flyttet han til Trondheim, og familien kom etter i 1912. Men Daniel så større muligheter for å drive en forretning i Tromsø, og fra 1910 pendlet han dit mens familien ble værende i Trondheim, hvor de blant annet var medlemmer av den jødiske menigheten. Familien ble norske statsborgere i 1922.

Caplan startet Londoner Basaren i Strandgata 34 i 1910, og denne drev han sammen med flere av sønnene sine da de ble gamle nok. I butikken solgte de alt fra verktøy til vesker og barnevogner, og butikken hadde en egen avdeling hvor alt kostet enten ti eller femten øre.

Daniel Caplan, etter hvert kalt gamle Caplan, var en omsorgsfull arbeidsgiver og en generøs tromsøværing. Blant annet donerte han gratis husholdningsutstyr fra forretningen sin da mange familier mistet alle eiendeler i en stor brann i byen og hver jul delte han ut gaver til fattige. Familien bosatte seg etter hvert i Strandgata 34 i Tromsø.

 

18. juni 1941 ble Herze, Solly og Chone arrestert sammen med mange av Tromsøs jøder. På grunn av høy alder ble Daniel Caplan ikke tatt, men i begynnelsen av 1942 tok Statspolitiet over forretningslokalet hans. Han blir arrestert sammen med andre mannlige jøder i Norge den 26. november 1942, og sendt til Oslo og internert på Bretvedt fengsel. På grunn av hans høye alder blir han løslatt kort tid etter, og han dro tilbake til Tromsø.

 

 

I begynnelsen av 1943 fikk han et slag og ble innlagt på sykehus. Der ble han arrestert i februar, ført til Oslo og derfra sendt til Auschwitz hvor han ble gasset i hjel tredje mars 1943.

 

Varebeholdningen i forretningen hans blir fordelt mellom flere av Caplans tidligere konkurrenter, og innboet hans blir blant annet tatt i bruk av Nasjonal Samlings fylkesorganisasjon i Troms. En tjenestemann i statspolitiet tok boligen hans.

 

Anna Sara Caplan forble boende i Trondheim fram til hun døde av sykdom i 1932.

Publisert 14. nov. 2017 13:03 - Sist endret 14. nov. 2017 13:03