Charles Samuel Braude

Charles Braude ble født i Oslo i 1915 og vokste opp hovedstaden. Foreldrene var Sara og Benzel Braude. Han var gift med Ragnhild Hansine Boyesen. Han ble arrestert som andre mannlige jøder, men ble værende i norske konsentrasjonsleirer fram til rett før frigjøringen av Norge og overlevde krigen.

Charles til venstre

Charles vokste opp på Grünerløkka. Han var liten av vekst, men da han kom i tenårene ble det klart at han hadde et usedvanlig talent for boksing. Han trente i Grünerløkkens Arbeideridrettslag, og som sekstenåring bokset han sin første kamp. I 1934 ble han kretsmester, og positivt omtalt i Aftenposten. Samme år bokset han sin første landskamp.

I 1937 deltok han i Arbeiderolympiaden i Antwerpen, men under krigen ble klubben hans forbudt og han sluttet å bokse kamper.

 

Han giftet seg med Ragnhild Hansine Boyesen i 1937. Da jobbet han som blikkenslagersvenn hos Adolf Gorwitz, en jødisk blikkenslager som drev Gamlebyen Kobber- og Blikkenslagerverksted, sammen med sønnene til Gorwitz. Charles og Ragnhild var mye sammen med disse i helgene.

 

Under krigen jobbet han for motstandsbevegelsen og spredte aviser som de nazistiske myndighetene hadde forbudt nordmenn å lese. Men natt til 26. oktober 1942 ble han arrestert samtidig som andre mannlige jøder, og deretter ført til Berg konsentrasjonsleir. Siden han var gift med en ikke-jødisk kvinne, ble han ikke deportert til en dødsleir. Han ble værende på Berg fram til rett før krigen ble slutt. Da ble han, sammen med andre mannlige jøder i samme situasjon, sendt til Sverige.

 

 

 

Kilde: Marte Michelet, Den største forbrytelsen. Ofre og gjerningsmenn i det norske Holocaust, Oslo 2014.

Publisert 15. nov. 2017 11:30 - Sist endret 15. nov. 2017 11:30