Benzel Braude f. Khatskel

Benzel Braude ble født i Litauen i 1890 som Benzel Khatskel. Han var 21 år da han innvandret til Norge og bosatte seg i Oslo. Han og kona Sara fikk fire barn. Benzel Braude ble gasset i hjel i Auschwitz.

Benzel utvandret fra daværende Russland i 1911 fordi jøder ble forfulgt. Han var sosialist, medlem av det jødiske sosialistpartiet Bund, og hadde selv sett hvordan representanter for myndighetene, ikke minst det hemmelige politiet, forfulgte alle som ikke likte den russiske tsarens styre. Året etter kom kona, Sara Braude, og fordi hennes etternavn var enklere å uttale, tok begge dette navnet. Paret bosatte seg på Grünerløkka, og ganske kort tid etter at hun ankom, ble Sara gravid med det første barnet deres.  I mange år bodde familien på seks på 25 kvadratmeter på Grünerløkka. Senere bosatte de seg i Korsgata 12.

 

 

I fødelandet hadde Braude vært slakter for det jødiske samfunnet. Det betød at han hadde lært seg å slakte på jødisk rituelt vis. I Norge var det ikke behov for denne kunnskapen, så han begynte å selge varer på landsbygda. Han var borte på ukedagene, og kom hjem slik at han kunne feire sabbaten med familien. Men i 1933 fikk han ta fram de gamle kunnskapene sine da han ble Det Mosaiske Trossamfunds kjøttforhandler. Da han ble arrestert av nazistiske myndigheter i 1942 var han imidlertid skraphandler. Da var det lite mat, og enda mindre rituelt slaktet kjøtt, å omsette i Norge.

 

Braude var ikke så politisk aktiv i Norge som han hadde vært tidligere, men da en av sønnene ble aktiv kommunist, var han en del på Norges Kommunistiske Partis kafe i Oslo.

 

I forbindelse med tyskernes invasjon av Sovjetunionen i juni 1941 ble Benzel Braude arrestert sammen med noen andre jødiske menn fordi de ikke var statsborgere i noen land – de var statsløse. Braude ble sendt til Grini fangeleir, men ble sluppet fri måneden etter. Da han kom hjem, var han svært tynn, var blitt skamklipt på hodet og hadde mange blåmerker etter slag.

 

Benzel Braude ble arrestert igjen sammen med de andre mannlige jødene den 26. oktober 1942. Sammen med de tre sønnene ble han sendt til Berg konsentrasjonsleir utenfor Tønsberg. Braude ble deportert til Tyskland den 26. november 1942, og gasset i hjel ved ankomst.

 

Kilde: Marte Michelet, Den største forbrytelsen. Ofre og gjerningsmenn i det norske Holocaust, Oslo 2014.

 

Publisert 15. nov. 2017 11:30 - Sist endret 15. nov. 2017 11:30