Holocaustdagen 2017 - Se samtalen med tidsvitne

I likhet med andre jøder fra Norge skulle tolv år gamle Gerd og hennes familie deporteres til Auschwitz høsten 1942. Men de rakk ikke frem til skipet Donau i tide. Se samtalen her:

 


 

Et tidsvitne forteller

Gerd Philipson som ung jente
Gerd Philipson som ung jente

Den 26. november 1942 klokken 14.55 forlot DS Donau Oslo havn med 529 jødiske menn, kvinner og barn ombord. Etter fire dager ankom de Stettin i det tyskokkuperte Polen. Derfra ble de sendt videre med tog til Auschwitz. Kun menn som var egnet til slavearbeid unngikk å bli drept i gasskamrene ved ankomst.

Gerd Philipson var tolv år gammel i 1942 og skulle egentlig vært om bord på DS Donau. Klokken seks om morgenen den 26. november kom en politimann og en mann fra Hirden til familien Philipson sin leilighet på Grünerløkka i Oslo. Hennes mor fikk beskjed om at de alle var arrestert og at de skulle fraktes bort. Klokken 14.30 ble familien kjørt med drosje til Akershuskaia der DS Donau stod. Skipet var klar til avreise og landgangen var tatt inn. De var kommet frem for sent. Drosjesjåføren fikk beskjed om å kjøre dem tilbake til leiligheten. Derfra klarte de å flykte til Sverige.

 

Undervisningsmateriell

HL-senteret har utarbeidet materiell for arbeid med Holocaust og relaterte temaer som egner seg godt til undervisning knyttet til Holocaustdagen.

Lenke til oversikt over HL-senterets pedagogiske materiell

 

Kontaktinformasjon

Ta gjerne kontakt med oss for mer informasjon!

  • undervisning@hlsenteret.no
  • Kontaktperson: Kirsten Meadow
Publisert 9. jan. 2017 17:52 - Sist endret 3. des. 2017 19:24