Fangedrakt fra Auschwitz

I alt ble 772 norske jøder deportert med sikte på tilintetgjørelse. For det store flertallet av de deporterte endte transporten i utryddelsesleiren Auschwitz-Birkenau. Her ble majoriteten – deriblant de fleste kvinner, barn og eldre – sendt rett i gasskamrene. Unge og friske menn skulle utnyttes til sine siste krefter og arbeides til døde. Klærne fangene fikk utdelt eller på ulike måter maktet å få tak i, kunne ha avgjørende betydning for liv og død.

 

Fangedrakten er utlånt fra museet i Auschwitz. Den er utstilt i HL-senterets permanente utstilling.

 

Foto: www.chrisharrison.no

 

 

Den 26. november for 70 år siden ble 532 norske jøder deportert med lasteskipet DS Donau fra den daværende Amerikalinjens kai i Oslo. Dette var den største av flere deportasjoner av jøder fra Norge. Transportskipet Monte Rosa forlot Oslo med 19 jødiske fanger allerede den 19. november, og den 26. november ble ytterligere 26 jøder deportert med samme skip. Tidlig om morgenen den 25. februar 1943 satte lasteskipet SS Gotenland kursen sørover, med 158 jøder om bord.

De få som overlevde den første seleksjonen ved ankomsten til Auschwitz fikk tatovert inn sitt fangenummer på armen. Fangenummeret, sammen med et merke som viste hvilken fangekategori en tilhørte – i jødenes tilfelle to trekanter formet som en davidsstjerne – utgjorde fangenes nye og eneste identitet. De nyankomne ble strippet for alt av sivile klær og verdigjenstander, og ble desinfisert og snauklippet før de fikk utdelt en tynnslitt fangedrakt.

Tilfeldigheter avgjorde om fangedraktene passet. Utslitte og skitne barneklær ble ofte tildelt fangene som «undertøy». Noen fikk utdelt eller byttet til seg sko – andre ikke. Dette var den eneste bekledningen fangene var i besittelse av, og de samme klærne ble brukt under det utmattende arbeidet fra fem om morgenen til syv om kvelden, enten det var sommer og stekende sol eller 20 kuldegrader og bitende frost.

Bare 34 av 772 deporterte norske jøder overlevde Holocaust.

 

 

Tekst: Jan A.S. Brustad

 

Kilder

Auschwitz-museets nettside, artikkel om levekår i leiren

Bjarte Bruland, Det norske Holocaust. Forsøket på å tilintetgjøre de norske jødene, 2008

HL-senterets nettside, artikkel om deportasjonen av de norske jødene

Magne Skjæraasen, Lege for livet. En bok om Leo Eitinger – medmennesket,1988

 

Publisert 9. jan. 2013 15:57 - Sist endret 28. mai 2013 14:23