Folkemordet i Kambodsja

Under Røde Khmers styre i Kambodsja i årene 1975–1979 antar vi at det døde mellom 1,7 og 2 millioner mennesker i et sosialt eksperiment iscenesatt av styresmaktene. Kjernen i dette eksperimentet var at Kambodsja skulle føres tilbake til «år null», og gjenoppbygges som et idealsamfunn basert på en blanding av maoisme og rasisme. På veien mot «den totale renhet» måtte hver fjerde kambodsjaner bøte med livet.

HL-senteret gjør oppmerksom på at artikkelen er snart ti år gammel og skal oppdateres.

Røde Khmer startet sin kamp mot regjeringen i Kambodsja i 1968, og var i løpet av få år i stand til å overta makten i Kambodsja. Deres styrke må ses i lys av Vietnamkrigens ringvirkninger. I 1970 ble Prins Sihanouk felt i et statskupp, som var utført av den amerikanskstøttede generalen Lon Nol. Samtidig begynte USAs teppebombing av Kambodsja. Dette var i utgangspunktet en aksjon mot kommunistiske, nordvietnamesiske tropper som opererte fra landet. Bombingen kan ha drept så mange som en halv million sivile kambodsjanere. Røde Khmer rekrutterte frustrerte og livredde kambodsjanere i sin kamp mot styret i Phnom Penh, som nå var blitt en kamp mot USAs utvidelse av Vietnamkrigen.

Den 17. april 1975 tok Røde Khmer, anført av partileder Pol Pot, makten, og de ble mottatt som helter og frigjørere. Det nye regimet evakuerte byer, tømte sykehus stengte skoler og opphevet familieliv. Praktisk talt hele befolkningen ble satt til tvangsarbeid i kollektive jordbruk. Røde Khmers mål var å gjenskape makten og rikdommen fra fortidens Angkorrike. Midlene var tvangsarbeid, tortur, forfølgelse og drap. Røde Khmers forfølgelse gikk særlig hardt ut over etniske og religiøse minoriteter. Intellektuelle, byfolk, religiøse ledere og folk som hadde arbeidet for det tidligere regimet, ble sett på som revolusjonens fiender. Dette er metoder som ligner Stalins og Maos drapspolitikk.

Vietnam inntok Phnom Penh i januar 1979, og avsatte Røde Khmer, men Røde Khmer-styrker fortsatte krigføringen mot den nye regjeringen i ytterligere 20 år. I mars 1999 var «den kambodsjanske tredveårskrigen» over. De siste gjenlevende Røde Khmer-lederne var tatt til fange av regjeringen i Phnom Penh, andre hadde overgitt seg i bytte mot amnestier eller posisjoner i militæret. Samtidig startet forhandlinger mellom FN og Kambodsjas regjering om utformingen av et rettsoppgjør mot de ansvarlige bak folkemordet. Politiske og finansielle problemer har gjort prosessen frem mot et oppgjør lang og vanskelig. I juni 2011 hadde domstolen bare avsagt én fellende dom, mot fengselssjefen Kaing Guek Eav, kjent som Duch. Han ble idømt 19 års fengsel for drap på 14 000 mennesker i det beryktede fengselet S-21.
 

Emneord: Folkemord, Røde Khmer, Kambodsja, Rasisme, Asia, Kommunisme
Publisert 6. okt. 2011 09:34 - Sist endret 29. apr. 2020 12:19