Forlatt i Srebrenica

Fotoutstillingen "Forlatt i Srebrenica" av fotografen Tarik Samarah åpner på HL-senteret 1. juli 2021. Den viser ikke bilder fra tiden da massakren fant sted. Isteden dokumenterer den folkemordet på en mer indirekte måte gjennom å vise bilder fra utgravingen av massegraver i 2002 og 2003. Utstillingen viser også folketomme gater og forlatte eiendeler, og fokuserer slik på hvordan den historiske hendelsen har preget samfunnet og fortsatt er en traumatisk opplevelse fra nær fortid.

Under Bosnia-krigen, som fant sted mellom 1992 og 1995, erklærte FN at byen Srebrenica var en av seks «sikre soner» i Bosnia-Hercegovina. Under beskyttelse av FNs fredsbevarende styrker ble byen et tilfluktssted for titusenvis av flyktninger. 11. juli 1995 tok bosnisk-serbiske styrker kontroll over byen, og de påfølgende dagene ble rundt 8.000 muslimske menn og gutter drept uten at FN-styrkene grep inn. Massakren i Srebrenica har i ettertid blitt erklært som folkemord av FNs internasjonale domstol i Haag, og betegnes ofte som det største massemordet i europeisk etterkrigshistorie. Folkemordet i Srebrenica føyde seg inn i en systematisk politikk av «etnisk rensing» hvor metoder som mishandling, fordrivelse og drap ble tatt i bruk. «Etnisk rensing» ble iverksatt av flere parter under Bosnia-krigen.


Bildene er tatt av den anerkjente bosniske fotografen Tarik Samarah. Hans fotografier har blitt vist blant annet i Holocaust Memorial Museum i Washington DC, FN-bygningen i New York og i det 

Publisert 11. juni 2021 15:25 - Sist endret 30. juni 2021 19:20