
15. Juni kl. 13.00 2018 åpner HL-senterets utstilling om Villa Grande. Med sin over hundre år lange historie rommer Villa Grande mange spennende fortellinger.
15. Juni kl. 13.00 2018 åpner HL-senterets utstilling om Villa Grande. Med sin over hundre år lange historie rommer Villa Grande mange spennende fortellinger.
I anledning 70-årsmarkeringen av FNs menneskerettighetserklæring arrangeres denne konferansen om betingelser for sikring av etniske og religiøse minoriteters rettigheter i særlig konfliktfylte stater i Sørøst-Asia, Midtøsten og på Balkan.
HL-senteret fikk torsdag 31. mai .2018 besøk av statsråd Iselin Nybø (V), forsknings- og høyere utdanningsminister fra Kunnskapsdepartementet (KD).
Kommunikasjons- og programansvarlig
HL-senteret søker etter en engasjert kommunikasjons- og programansvarlig som har lyst til å lede kommunikasjons- og programarbeidet i et av landets mest interessante forsknings- og formidlingsmiljøer.
Rådgiver Dembra
Vil du være med og styrke skolers kompetanse til å forebygge fordommer og hat?
HL-senteret trenger en person som kan drifte og bidra i videreutvikling av Dembra, Demokratisk beredskap mot rasisme, antisemittisme og udemokratiske holdninger i skolen (Dembra). Stillingen vil inngå i et faglig sterkt kollegium og få muligheten til å prege et utviklingsarbeid for skoler med betydning for morgendagens samfunn.
På en seremoni på Sentralen i Oslo onsdag 9. mai fikk HL-senteret utdelt en gave på 350.000 kroner fra Sparebankstiftelsen DNB. HL-senteret har sendt inn ett av de 2940 heldige prosjektene som ble tildelt midler for å «utløse gode krefter» som gavesjef Sissel Karlsen uttrykte det.
HL-senteret er i gang med et prosjekt for å styrke kompetansen hos nye lærere på temaer knyttet til rasisme, antisemittisme, fordommer og diskriminering. Prosjektet er en videreutvikling av HL-senterets Dembra satsing (Demokratisk beredskap mot rasisme og antisemittisme), som rettes mot ungdomsskolen og videregående skole. Det første møtet med representanter fra samarbeidende lærerutdanningsinstitusjoner ble gjennomført 17. april. Her ble blant annet de første idéskissene til undervisningsaktiviteter som skal gjennomføres fra høstsemesteret presentert.
I dette foredraget om konspiratorisk rasisme i antisemittisme og islamofobi, redegjør forsker Reza Zia-Ebrahimi for ny komparativ forskning om antisemittisme og islamofobi. Hans forskning tyder på at konspirasjonsteorier av typen "jøder styrer verden", og deres islamofobiske ekvivalent "islamiseringen av Europa", bidrar til å fremme rasialisering.
Sumaya Jirde Ali er en av dem som har fortsatt å snakke høyt og tydelig til tross for trusler og trakassering. I denne samtalen med seniorforsker Alexa Døving fra HL-senteret vil Sumaya Jirde Ali fortelle om sine erfaringer som ung kvinne, poet, minoritet, svart, muslim og samfunnsdebattant. Og hun snakker om sine meninger, og om hva som faktisk står på spill i det norske samfunnet.
I august 1944 sendte sjefen for de norske politistyrkene i Sverige ut et rundskriv til sjefene i de over 15 politisoldatleirene rundt om i landet. I rundskrivet ble de respektive lederne bedt om å påse at jødiske soldater ikke ble sjikanert. Her kan du se historiker Mats Tangestuen, faglig leder ved Jødisk Museum i Oslo, fortelle om en lite omtalt del av norsk krigshistorie. Foredraget ble holdt i HL-senterets venneforening 9. april. Se foredraget her.
Marie Eberson Degnæs er ansatt i en tre-årig stipendiatstilling på forskningsprosjektet "Jødiske identiteter - valg og forhandlinger, praksiser og tradisjoner i samtidens Norge". Arbeidstittelen på Degnæs' studie er "Holocaust som kulturelt og personlig minne".
Otto Ruge ble utnevnt til øverste militære sjef to dager etter det tyske angrepet 9. april. På det politiske og strategiske plan spilte Ruge en avgjørende rolle i at Norge valgte krigen, og han bidro avgjørende til at landet fikk en plass i den store krigsalliansen resten av krigen. Her kan du fra 8. april kl. 14.00 følge professor Tom Kristiansens foredrag i Universitetets Gamle festsal i Oslo.
I dette foredraget forsøker statsviter Ellen Stensrud, forsker ved HL-senteret, å gå bak overskriftene om fredsprisvinner Aung San Suu Kyis moralske fall, og forklare hvordan denne konflikten har kunnet få et så dramatisk omfang.
Det er 75 år siden de store deportasjonene av jøder fra Norge. Hvordan så London-regjeringen på de dramatiske arrestasjonene og deportasjonene i 1942 og 1943? Hva visste de allierte, hva forsto man, hva gjorde utenriksminister og regjeringen Nygaardsvold?
Torsdag var 14 av de 16 skolene som siden 2002 har vunnet Benjaminprisen samlet i regjeringens representasjonsbolig for å dele erfaringer knyttet til arbeidet mot rasisme og diskriminering. Under konferansen kunngjorde statsminister Erna Solberg at prispengene fra og med neste års tildeling øker fra 100 000 kroner til 250 000 kroner.
Mandag 12. mars ble utstillingen om Ruth Maier åpnet på HL-senteret. Den er et samarbeid mellom Dokumentationsarchiv des österreichischen Widerstandes, DÖW, i Wien og HL-senteret.
HL-senteret arrangerte i februar to seminarer i Yangon (Myanmar) og ett ved Mahidol-universitetet i Bangkok (Thailand) om minoriteters rettigheter. Deltakerne på seminarene i Yangon kom fra ulike delstater i Myanmar, mens deltakerne på seminaret ved Mahidol kom fra ulike land i Sørøst-Asia.
Historiker Odd-Bjørn Fure, prosjektleder og tidligere direktør på HL-senteret, skulle søndag 11. mars ha holdt foredrag om forskningsprosjektet DIMNO, Demokratiets institusjoner i møte med en nazistisk okkupasjonsmakt.
Foredraget er utsatt til høsten.
Den 25. februar 1943 ble 158 jøder deportert frå Norge med skipet D/S Gotenland. I dette foredraget vil historiker Jon Reitan bruke 75-årsminnet om Gotenland-transporten til å diskutere de lange linjene av utvikling og endring i vår kollektive bevissthet om Holocaust. Følg foredraget her fra søndag kl. 14.00.
HL-senteret gjennomførte i perioden 2015-2017 en oppfølging av undersøkelsen "Antisemittisme i Norge? Den norske befolkningens holdninger til jøder og andre minoriteter" (2012). Ved å gjenta den samme undersøkelsen har det vært mulig å kartlegge utviklingen av holdninger over tid. Fra søndag kl. 14.00 kan du se prosjektkoordinator Vibeke Moe fra HL-senteret redegjøre for de viktigste funnene.
I dag ble Benjaminprisen 2017 utdelt til Høyland ungdomsskole i Sandnes for skolens langsiktige og systematiske arbeid mot rasisme og diskriminering. Foran 400 elever og gjester i Fredheim Arena i Sandnes mottok skolens rektor Vigdis Vatne og to elevrepresentanter, prissjekken fra Kristin Holm Jensen, statssekretær i Kunnskapsdepartementet.
Fra 27. januar kl. 18.00 kan du følge den nasjonale minnemarkeringen av den internasjonale Holocaustdagen. Arrangementet finner sted på Akershuskaia, ved minnesmerket over deporterte norske jøder. Se minnemarkeringen og les mer om programmet.
Den 27. januar 1945 ble fangene i konsentrasjons- og tilintetgjørelsesleirene Auschwitz-Birkenau befridd av sovjetiske soldater. I 2005 vedtok FNs generalforsamling at 27. januar skal være en internasjonal minnedag for Holocaust. I Norge er den nasjonale minnemarkeringen på Akershuskaia i Oslo, og den kan også følges direkte på nett. Dagen markeres også en rekke andre steder i landet.
Neshornprisen 2017, Klassekampens kulturpris, er tildelt forfatterne Bodil Stenseth og Olaug Nilssen. Stenseth er forfatteren bak kritikerroste Quislings ran. Historien om Villa Grande, som kom i høst.
Kjære venner av HL-senteret.
2017 har vært et aktivt år, med en særs begivenhetsrik høst. På vegne av oss alle som arbeider på Senter for studier av Holocaust og livssynsminoriteter, HL-senteret, vil jeg takke våre mange gode venner og samarbeidspartnere for samarbeid og samvær i 2017.
- Det er med sorg HL-senteret har mottatt meldingen om Jahn Otto Johansens bortgang, sier direktør Guri Hjeltnes. - Han kjente så mange av oss og fulgte årvåkent med på senterets virksomhet. Især brant han for HL-senterets forskning og formidling rundt rom og antisemittisme, som han selv skrev mye om.