Besøksadresse
Villa Grande
Huk aveny 56 (kart)
OSLO
Postadresse
Postboks 1168
Blindern
0318
Oslo
40 lærere, museumsansatte og representanter fra andre forskningsinstitusjoner deltok denne uken da HL-senterets undervisningsavdeling arrangerte kurset "Historieformidling i endring". Hovedtemaet var andre verdenskrigsrelatert historie, men historieformidling mer generelt ble også berørt.
I dag ble den nye boken Nasjonale minoriteter og urfolk i norsk politikk fra 1900 til 2016 presentert hos forlaget Cappelen Damm akademiske. Boken, som er en artikkelsamling, tar for seg konsekvensene av minoritetspolitiske tiltak overfor samene som urfolk, og de fem gruppene som i 1998 fikk status som nasjonale minoriteter: rom, romani, kvener, skogfinner og jøder.
EUs kulturminnepris for 2017 er tildelt prosjektet «Jewish Cultural Heritage», som gjennomføres i samarbeid mellom POLIN Museum of the History of Polish Jews i Warzsawa og norske partnere. HL-senteret koordinerer prosjektet, som på norsk side er representert ved Falstadsenteret, Jødisk museum i Oslo og Det Europeiske Wergelandsenteret i tillegg til HL-senteret.
Grove brudd mot religiøse og etniske minoriteters rettigheter preger mange av dagens konflikter. I dag signerte Utenriksdepartementet en avtale med HL-senteret som gir senteret anledning til å gå i dybden på noen av spørsmålene knyttet til minoritetsforfølgelse.
Albert Viljam Hagelin (1881-1946) spilte en svært viktig rolle både før og under den tyske okkupasjonen av Norge. Han hjalp Quisling til makten den 9. april, og sørget for at Hitler ikke glemte Nasjonal Samlings «fører» sommeren 1940, da Reichskommissar Josef Terboven ville ha ham erstattet med Jonas Lie.
2. april kl. 14.00 kommer historiker Nina Drolsum Kroglund til HL-senteret for å holde foredrag om Quislings kanskje viktigste støttespiller.
Her kan du se foredraget direkte fra 2. april kl. 14.00, eller i opptak.
Professor Hans Otto Frøland tar i dette foredraget for seg Organisation Todt (OT). OT var tilstede både i Tyskland, i tysk-allierte land og i okkuperte land og var således en av Nazi-Tysklands største organisasjoner.
Se foredraget direkte fra kl. 14.00 lørdag 1. april, eller i opptak.
Transborder Studio har vunnet konkurransen om nytt tilbygg til Senter for studier av Holocaust og livssynsminoriteter, HL-senteret, i Oslo. Det unge arkitektfirmaet har utkonkurrert 64 av Norges største og mest anerkjente arkitektkontorer.
I 1951 pågikk «Operasjon asfalt» - omfattende flytting av levningene etter døde, sovjetiske krigsfanger. Historiker Marianne Neerland Soleim ser i dette foredraget på bakgrunnen for at det skjedde, og reaksjonene hos lokalbefolkningen. Og hvorfor ble gravene senere sentrale i det norsk-sovjetiske samarbeidet?
Tirsdag 21. mars arrangerte HL-senteret fagseminar om livssynspolitikk. -Seminarets hovedkonklusjon var at dialog og gulrot er mer effektive virkemidler enn pisk, men noen ganger er det nødvendig med et «ris bak speilet, oppsummerte Ingvill Plesner, forsker ved HL-senteret.
Søndag fra kl. 14.00 kan du se Anton Weiss-Wendts foredrag på HL-senteret om Holocaust i Estland.
Fra kl. 14.00 i dag kan du se professor Bernt Hagtvet snakke om dagens kriser i Europa i lys av mellomkrigstidens erfaringer. Har vi noe å lære? Har vi grunn til å frykte framtiden?
I dag fra kl. 14.00 kan du følge vårens første foredrag i serien "Krig, okkupasjon og oppgjør". Forfatter Asbjørn Jaklin for seg den "brente jords taktikks" helter, ofre, og skyldige. Det var store lidelser, og mange helter. Hva gjorde den norske regjering i ettertid, og hvorfor ble øverstkomanderende Lothar Rendulic frifunnet i Nürnberg?
Lørdag 11. mars kl. 14.00 åpner den femte sesongen i forelesningsrekken "Krig, okkupasjon og oppgjør", som er et samarbeid mellom Universitetet i Oslo og HL-senteret. Først ut i år er Asbjørn Jaklin som snakker om "den brente jords taktikk" i Finnmark og Nord-Troms.
Tysklands systematiske drap i Namibia i perioden 1903-1908, regnes som det tjuende århundres første folkemord.
Professor Peter Katjavivi, president i Namibias parlament, kommer for å snakke om veien videre, et tema som er spesielt aktuelt i disse dager da det foregår samtaler mellom Tyskland og Namibia om en formell unnskyldning og krigserstatninger.
Dokumentasjonssenteret Topographie des Terrors (terrorens topografi) i Berlin arrangerer denne våren en forelesningsrekke om "Antisemittisme i Europa". I den forbindelse var Christhard Hoffmann, seniorforsker ved HL-senteret, invitert for å snakke om den nye forskningen på "jødeparagrafen" i den norske Grunnloven.
Historikerne Nik Brandal og Eirik Brazier viser i dette foredraget hvordan innføringen av ny fremmedlovgivning under første verdenskrig definerte og utdefinerte hvem som var en del av det norske samfunnet.
Sju arkitektfirmaer har nå levert sine forslag til utvidelse av Villa Grande/HL-senteret på Bygdøy i Oslo. – Forslagene preges av spennende samtidsarkitektur med stor variasjon i uttrykket, sier prosjektleder Lasse Kwetzinsky i Statsbygg.
Flyktningstrømmer, terrorhandlinger og økonomisk usikkerhet har gitt sterke nasjonalistiske utslag i Europa. Stater krangler om flyktningkvoter og fri bevegelse av arbeidskraft. Fra kl. 14.00 søndag kan du se forsker Cathrine Moe Thorleifsson drøfte hvordan fiendebilder blir mobilisert i respons til globaliseringens kriser.
Den nasjonale minnemarkeringen av Den internasjonale Holocaustdagen 2017 ble avholdt på Akershuskaia i Oslo 27. januar. Her kan du lese noen av appellene og talene som ble holdt denne dagen, se opptak fra minnemarkeringen eller høre NRK Ekkos sending med Holocaust som tema. Du kan også se Gerd Golombek, som unngikk deportasjonen av norske jøder, svare på spørsmål fra skoleelever.
«Det finnes hundrevis av skoler som har gode intensjoner når det gjelder inkludering, men dere har klart å omsette de gode intensjonene i handling.» Det sa kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen da han tirsdag 31. januar delte ut Benjaminprisen til Løkenåsen skole i Akershus.
I dag, 27. januar, er det 72 år siden sovjetiske soldater befridde fangene i konsentrasjons- og tilintetgjørelsesleirene Auschwitz-Birkenau. Siden 2005 har denne dagen vært den internasjonale minnedagen for Holocaust, og i Norge finner Den nasjonale minnemarkeringen sted på Akershuskaia i Oslo.
Det var den 27. januar 1945 fangene i konsentrasjons- og tilintetgjørelsesleirene Auschwitz-Birkenau ble befridd av sovjetiske soldater. I 2005 vedtok FNs generalforsamling at 27. januar skal være en internasjonal minnedag for Holocaust. I Norge er den nasjonale minnemarkeringen på Akershuskaia i Oslo, og dagen markeres også en rekke andre steder i landet.
Kjære venner av HL-senteret.
Nok et aktivt år ligger bak oss. Jeg vil på vegne av oss alle her på Senter for studier av Holocaust og livssynsminoriteter, HL-senteret, takke gode venner og samarbeidspartnere for samarbeid og samvær, det være seg rundt forskningsprosjekter, workshops, konferanser, undervisningsopplegg og mange andre aktiviteter.
Torsdag i forrige uke var de sju utvalgte arkitektfirmaene som konkurrerer om å designe Villa Grandes nye tilbygg på besøk på HL-senteret. Her fikk de en omvisning både i huset og landskapet rundt.