Nyheter - Side 11

Publisert 31. mars 2016 10:18

I et innlegg i Aftenposten 31.mars utfordrer Bygdøys fem museumsdirektører byrådet til å ta initiativ slik at det opprettes en fast rutegående båtforbindelse fra Oslo sentrum til Bygdøy. De fem peker blant annet på at Bygdøy-halvøya har Oslo og Norges største konsentrasjon av museer, og at veiene ut til Bygdøy ikke er dimensjonert for den omfattende sommertrafikken.     

Publisert 6. mars 2016 12:33

Førsteamanuensis Berit Thorbjørnsrud vil i dette foredraget diskutere årsakene til at så mange kristne nå forlater sine hjemsteder. Dette skjer i en del av verden som tradisjonelt har vært preget av religiøs og etnisk pluralisme. I dag tyder mye på at denne pluralismen står for fall, og mange frykter at Midtøstens kristne kan forsvinne for godt fra deres tradisjonelle kjerneområder. Samtidig etablerer andre kristne seg på nye steder, blant annet på Den arabiske halvøy. Se foredraget her.

Publisert 18. feb. 2016 17:25

Lars Lien, formidler ved HL-senteret, disputerer fredag 19. februar for graden philosophiae doctor (ph.d.) med avhandlingen "...Pressen kan kun skrive ondt om jøderne". Jøden som kulturell konstruksjon i norsk dags- og vittighetspresse 1905-1925.

Publisert 18. feb. 2016 17:24

Fem fremtredende norske musikere holder søndag intimkonsert i HL-senterets Musikkværelse. De fremfører to av Mozarts strykekvintetter, K. 174. B-dur og K. 516. G-moll. NRK har meldt sin ankomst for å forevige konserten. 

Publisert 11. feb. 2016 12:01

Politihøgskolen og HL-senteret er på oppdrag fra Justisdepartementet i gang med å utarbeide en rapport om konspirasjonsteoriers betydning innen høyreekstremisme i Norge. Rapporten er firedelt, og seniorforsker Alexa Døving vil sammen med kollega Terje Emberland stå for HL-senterets bidrag.

Publisert 4. feb. 2016 15:20

HL-senteret har i januar 2016 gjennomført søk i franske departementsarkiver i Sarthe, Maine-et-Loire og Indre-et-Loire. Målet var å finne opplysninger om norske rom som satt i franske konsentrasjonsleire under andre verdenskrig.

Publisert 4. feb. 2016 13:43

Vårens program for arrangementer på HL-senteret er nå klart. Tradisjonen tro strekker dette seg fra foredrag og boklanseringer, til konserter, konferanser og lærerkurs. I tillegg fortsetter vi forelesningsserien med UiO i Gamle festsal, i år under vignetten «Krig, okkupasjon og oppgjør».

Publisert 29. jan. 2016 14:30

Vårens program for arrangementer på HL-senteret er nå klart. Tradisjonen tro strekker dette seg fra foredrag og boklanseringer, til konserter, konferanser og lærerkurs. I tillegg fortsetter vi forelesningsserien med UiO i Gamle festsal, i år under vignetten «Krig, okkupasjon og oppgjør».

Publisert 28. jan. 2016 08:26

Noen hundre meter fra der SS Donau la fra kai en novemberettermiddag i 1942 med 532  jøder fra Norge om bord, ble Den internasjonale Holocaustdagen markert for 15. gang. Ved Minnesmerket over deporterte norske jøder var ca. 200 mennesker samlet for å minnes, for å oppleve sang og tekstlesning av jødiske barn, og for taler og appeller.

Publisert 25. jan. 2016 14:24

-Vi har alle et ansvar og må gjøre alt vi kan for at historien om Benjamin ikke gjentar seg. Det ansvaret har skolen og Salangen-samfunnet tatt på stort alvor, sa fungerende kunnskapsminister Elisabeth Aspaker da hun i dag delte ut Benjaminprisen 2015 til Salangen videregående skole i Troms.

Publisert 19. jan. 2016 17:25

27. januar 2016 kl. 15.00 markeres Den internasjonale Holocaustdagen med et åpent arrangement ved Minnesmerket over deporterte norske jøder på Akershuskaia i Oslo. Dette er 15. gang arrangementet avholdes, og H.K.H Kronprins Haakon vil være tilstede. Årets hovedtaler er statsminister Erna Solberg. Dagen markeres også en rekke andre steder rundt omkring i landet.

Portrett av Ståle Eskeland
Publisert 28. des. 2015 13:47

Ståle Eskeland, professor emeritus ved Universitet i Oslo og mangeårig styremedlem på HL-senteret, døde 2. juledag. - Det var med stor sorg vi mottok budskapet om at Ståle Eskeland har gått bort, sier Rolf Golombek, styreleder ved Senter for studier av Holocaust og livssynsminoriteter, HL-senteret.

Publisert 22. des. 2015 19:47

Kjære venner av HL-senteret.

Et aktivt år ligger bak oss. Ved årets slutt vil jeg gjerne takke de mange som har funnet veien til Senter for studier av Holocaust og livssynsminoriteter, HL-senteret, og Villa Grande. HL-senteret er heldige som har mange besøkende og trofaste venner som følger senterets virksomhet

Publisert 18. des. 2015 14:24

I Flukt møter du nordmenn som alle har opplevd å være flyktninger.  Historiene er svært forskjellige, men har det til felles at dramatiske hendelser gjorde oppbrudd og flukt nødvendig. En av historiene handler om Herman Kahan, god venn av HL-senteret og medlem av HL-senterets venneforening.  Han vokste opp i den vesle byen Sighet i Romania. Den 6. mai 1944 begynte dødsvognene å rulle østover mot Auschwitz. 18 år gamle Herman og familien hans var om bord.

Publisert 17. des. 2015 16:13

I skarp konkurranse med skoler fra hele landet er Sjøvegan videregående skole i Troms tildelt Benjaminprisen 2015.  – Det antirasistiske arbeidet står sterkt i skolens innsats for å skape et inkluderende skolemiljø der alle elever skal få mulighet til medvirkning og deltakelse, sier juryleder Guri Hjeltnes, direktør ved HL-senteret.

Publisert 13. des. 2015 12:57

HL-senteret søker økonomiansvarlig med solid kompetanse innenfor økonomistyring og regnskapsføring. Stillingen er et treårig engasjement med blant annet ansvar for drift og videreutvikling av senterets økonomistyring, samt senterets regnskaps- og budsjettarbeid og økonomisk rapportering.

 

Publisert 23. nov. 2015 16:11

Norges forskningsråd kunngjorde mandag at det nye Senter for forskning på høyreekstremisme tilfaller Universitet i Oslo, i samarbeid med flere fagmiljøer, deriblant HL-senteret. Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen begrunner opprettelsen av senteret blant annet med at forskning og forebygging er viktig for å sikre grunnleggende verdier som demokrati, menneskerettigheter og trygghet.

Publisert 16. nov. 2015 16:27

Antologien "Women in War. Examples from Norway and Beyond" lanseres på Litteraturhuset 19. november kl. 17.00. Boken, som er redigert av Kjersti Ericsson, henter eksempler fra Norge under 2.verdenskrig for å utforske hva som skjer med kvinner og kjønnsrelasjoner i krigstid. 

Publisert 3. nov. 2015 14:32

I mai i år arrangerte HL-senteret, på oppdrag fra Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet, en konferanse om diskriminering av etniske og religiøse minoriteter i Norge. Nå foreligger rapporten som blant annet anbefaler at det utarbeides planer for forskning på diskriminering og hatkriminalitet, at slike hendelser registreres samt at det utarbeides planer for kunnskapsformidling og kompetanseheving i offentlige virksomheter.

Les hele rapporten her.