Sommerhilsen fra direktør Guri Hjeltnes

Endelig! Våren 2022 har vært full av liv på HL-senteret. Etter å ha vært helt eller delvis stengt for publikum siden mars 2020 har vi hatt fullt hus fra morgen til kveld.  

Bildet viser personer som sitter i hagen til Vill Grande.

Villa Grandes hage er verdt et besøk på sommerstid. 

Aldri har HL-senteret hatt flere skoleelever på besøk første halvår (om lag 10 000 elever) – det har vært klasser fra sør til nord, fra vest til øst. Aldri har vi hatt så mye allment besøk første halvår (om lag 12 000 mennesker) fra statsråder, statssekretærer til turister fra hele verden. Det har vært grupper fra direktorater, universiteter, høyskoler, bedrifter, organisasjoner og nettverk, seniorgrupper, bispemøtet, voksenopplæringen, ledergrupper, museumskollegaer og private grupper som har blitt guidet i utstillinger eller fått en presentasjon av det vi arbeider med på HL-senteret. Interessen for vårt nye tilbygg MINO og utstillingen U/Synlig – hverdagsrasisme i Norge er stor.

Vi har i første halvår 2022 markert den internasjonale Holocaustdagen sammen med kronprins Haakon, den internasjonale dagen for rom, vi har delt ut Benjaminprisen (til Sofienberg Skole i Oslo), vi har arrangert fagseminarer, søndagsforedrag, panelsamtaler, konserter, lærerkurs og DEMBRA-samlinger. Noe digitalt, og så stadig mer med fysisk tilstedeværelse.

Ved døren til årets sommerferie er det mange her på Villa Grande som gleder seg noen velfortjente friuker. Men vi har selvsagt åpent i hele sommer – vær velkommen.

Oppstart for høstprogrammet blir på Arendalsuka i august. Det første søndagsforedraget på Villa Grande holdes av rumenske Petre Matei 11. september med tema romene og Holocaust. I september skal HL-senteret arrangere tre konferanser, først om romer, så om antisemittisme 8. og 9. september, og deretter en nordisk konferanse om ytringsfrihet 28-29. september. Vi starter opp igjen vår foredragsserie i Litteraturhuset i Oslo sammen med Universitetet i Tromsø, om andre verdenskrig, oppgjør og etterkrigstid, med den britiske historikeren og forfatteren Antony Beevor som et av høydepunktene.

Det er i høst 80 år siden arrestasjonene og deportasjonene av jødene fra Norge, som HL-senteret vil markere på flere vis. HL-senteret og Jødisk museum åpner 26. oktober en norsk versjon av utstilling «Avbrutte liv» laget av Stiftelsen Bente Kahan (se et glimt her). Og 24. november arrangeres en stor minnemarkering i Oslo Rådhus, et samarbeid mellom HL-senteret, Det Mosaiske Trossamfund, Det Jødiske Samfunn i Trondheim og Jødisk Museum Oslo. Mer informasjon om dette kommer over sommeren.

Men her og nå – vær i sommer velkommen til våre utstillinger om Holocaust og «U/Synlig – hverdagsrasisme i Norge».

God sommer fra alle oss her på HL-senteret!

Guri Hjeltnes,

Direktør

 

Portrett av Guri Hjeltnes med St. Olavs Ordens- medaljen på jakkeslaget
Hjeltnes ble utnevnt til Ridder av St. Olavs Orden i juni 2022.

 

Publisert 1. juli 2022 13:11 - Sist endret 1. juli 2022 13:11