I Benjamins navn - en utstilling om Benjaminprisen åpner på HL-senteret 17. juni

Året 2021 markerer 20 år siden drapet på Benjamin Hermansen på Holmlia i Oslo. Et rasistisk motivert drap som rystet hele Norge. 

Året 2021 markerer 20 år siden drapet på Benjamin Hermansen på Holmlia i Oslo. Et rasistisk motivert drap som rystet hele Norge. 


Etter drapet ble mor til Benjamin, Marit Hermansen kontaktet av daværende utdanningsminister, Kristin Clemet (H). Departementet ønsket å opprette en pris til skoler som arbeidet godt mot rasisme. Ministeren ønsket Marits tillatelse til å opprette prisen i Benjamins navn.


– Å miste Benjamin var og er selvfølgelig en helt personlig og privat opplevelse for meg. Men det ble fort veldig tydelig at det var noe mye mer enn det. Det er en offentlig side ved Benjamins død som jeg ikke kunne la være å ta del i. Det er et voldsomt ansvar å ta hånd om Benjamins navn og ettermæle. Men hvis jeg ikke hadde sagt ja og sluppet det fra meg, hadde jeg heller ikke kunnet påvirke det som er skjedd i ettertid. Uttalte Marit Hermansen da HL-senteret markerte 16 år med prisen.


Allerede året etter drapet var Benjaminprisens Jury etablert med Marit Hermansen og HL-senteret i spissen. Prisen skulle deles ut til en skole som jobber godt mot rasisme og diskriminering. Gjennom disse årene har flere skoler mottatt og markert seg som en viktig forebyggende arena mot rasisme og et mer inkluderende samfunn. 

 

I utstillingen I Benjamins navn formidles historien om Benjamin Hermansens reise fra å være en helt vanlig 15 år gammel gutt til å bli et symbol på kampen mot rasisme og prisen som er opprettet i hans navn. I utstillingen formidles også den imponerende innsatsen som hver dag blir utført ved skoler over hele landet hver eneste dag i kampen mot diskriminering og antirasisme. 
 

Av Christian Berg
Publisert 11. juni 2021 15:06 - Sist endret 11. okt. 2021 10:22