Budsjettlekkasjer fra Guri Melby og Abid Raja da HL-senteret åpnet utstilling om hverdagsrasisme i nytt tilbygg

Onsdag 29. september åpnet det nye tilbygget til HL-senteret på Bygdøy med en utstilling om hverdagsrasisme. Erna Solberg, Guri Melby og Abid Raja var blant de første besøkende, og Melby og Raja lovet friske midler til å styrke arbeidet mot rasisme. 

Kulturminister Abid Raja klipper båndet som tegn på at utstillingen er åpnet. HL-senterets Mona Abdel-Fadil og Hanne Steien som har vært sentrale i utviklingen av utstillingen, holder båndet.

Kulturminister Abid Raja klipper båndet som tegn på at utstillingen er åpnet. HL-senterets Mona Abdel-Fadil og Hanne Steien, som har vært sentrale i utviklingen av utstillingen, holder båndet.

Statsminister Erna Solberg, kunnskapsminister Guri Melby og kulturminister Abid Raja var på gjestelisten da Senter for studier av Holocaust og livssynsminoriteter (HL-senteret) inviterte til offisiell åpning av tilbygget MINO og utstillingen U/Synlig – hverdagsrasisme i Norge onsdag 29. september. 

Budsjettlekkasje

Erna Solberg roste HL-senteret for å være en viktig del av et felles forsvarsverk mot rasisme og diskriminering gjennom 20 år, før hun klippet snoren til det nye tilbygget MINO.

Guri Melby snakket varmt om senterets formidlingsarbeid:

– Med åpningen av MINO får de 8000 elevene som besøker HL-senteret hvert år, enda

Kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby.

bedre innsikt i hvordan minoriteter blir, og har blitt, behandlet. HL-senteret gjør en ekstremt viktig formidlingsjobb, som nå styrkes, sa kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby.
Melby hadde også med seg en liten budsjettlekkasje:

– Jeg vet at det fortsatt er mye ugjort. Derfor foreslår vi i budsjettet for 2022 å styrke arbeidet med ytterligere 4 millioner kroner. Disse midlene skal fordeles på de ulike freds- og menneskerettighetssentrene slik at man får mer tid og ressurser til å drive dette viktige arbeidet videre.

Finnes knapt en bedre jubileumsgave

I tjue år har Senter for studier av Holocaust og livssynsminoriteter (HL-senteret) dokumentert Holocaust, folkemord og minoriteters kår. I tillegg arbeider senteret over et vidt fagfelt som omfatter antisemittisme og ekstremisme. De siste årene har HL-senteret opplevd økende interesse for arbeidet sitt fra både skoler og publikum, og tilbygget MINO øker nå senterets handlingsrom. 

– Det finnes knapt en bedre jubileumsgave til oss selv enn det som skjer her og nå, sa Guri Hjeltnes i sin åpningstale om det nye tilbygget, og fortsatte:

– Tusen takk til regjeringen for den store bevilgningen i september 2018!

Norge skal bli det første rasismefrie samfunnet

Til stede på åpningen, som ble åpnet med Mustis fremføring av «Meg selv», var representanter fra arkitektstudioet Transborder, som har tegnet tilbygget MINO. Aktører fra byggeprosessen og flere av HL-senterets støttespillere var også til stede. Det ble klippet ett bånd for MINO av statsminister Erna Solberg og ett for utstillingen U/Synlig – hverdagsrasisme i Norge, som ble klippet av kulturminister Abid Raja. 

Kulturministeren brukte anledningen til å minne om en av sine uttalte visjoner:

Erna Solberg og Abid Raja i utstillingen_Foto Thomas Bjørnflaten
Abid Raja og Erna Solberg i utstillingen.

– Jeg har tidligere fremmet en nullvisjon for rasisme. Noen vil kanskje le det bort og si det er et hårete mål, men det bryr jeg meg ikke om, for det står jeg for av hele mitt hjerte. Norge skal bli det første rasismefrie samfunnet, og det er ingen andre som kan klare det enn oss.

Abid Raja takket for utstillingen, og også kulturministeren hadde en budsjettlekkasje å melde om til arbeidet mot rasisme:

– Regjeringen har nylig etablert en egen tilskuddsordning på åtte millioner kroner til arbeidet mot rasisme, diskriminering og hatefulle ytringer. Denne er i 2021 på 8 millioner kroner. I statsbudsjettet for 2022 foreslår regjeringen å styrke tilskuddsordningen med ytterligere seks millioner kroner, slik at det blir til sammen 14 millioner kroner.

Erna Solberg, Guri Melby og Abid Raja blir vist rundt i den nye utstillingen.
Erna Solberg, Guri Melby og Abid Raja får en omvisning i utstillingen.

U/Synlig er kuratert av seniorforsker ved Senter for studier av Holocaust og livssynsminoriteter, Cora Alexa Døving, i samarbeid med forsker Mona Abdel-Fadil og utstillingsdesigner Hanne Steien. Etter den offisielle åpningen onsdag 29. september, vil tilbygget MINO og utstillingen U/Synlig – hverdagsrasisme i Norge bli åpnet for publikum lørdag 2. oktober.
 

Av Martin Øsmundset, Peder Hellberg. Foto: Thomas Bjørnflaten
Publisert 29. sep. 2021 19:06 - Sist endret 11. okt. 2021 10:22