Tor Bach til minne

Den 13. august kom meldingen om at Tor Bach var død etter lengre tids sykdom, bare 55 år gammel. Det antifascistiske og antirasistiske miljøet i Norge har dermed mistet en av sine mest kunnskapsrike, inspirerende og fargerike skikkelser.

Tor Bach. Foto TV2 

Tor arbeidet i flere tiår med antirasistisk og antifascistisk arbeid, både som medarbeider ved Antirasistisk Senter, som journalist i Utrop og redaktør for magasinet Monitor og nettstedet Vepsen. Han var samtidig en nøkkelperson i det internasjonale antifascistiske journalistnettverket anført av det engelske magasinet Searchlight (senere Hope Not Hate) og det svenske Expo. Alt dette gav ham enestående kunnskap om norsk, nordisk og internasjonal høyreekstremisme og nynazisme som han beredvillig delte med seg av, også her på HL-senteret, hvor han flere ganger har vært invitert som foredragsholder og ressursperson.

Selv har jeg samarbeidet med Tor i flere tiår og lært ham å kjenne, ikke bare som uhyre kunnskapsrik, men også som et enestående varmt, vitalt, humørfylt og kreativt menneske som brukte nesten all sin tid til å bekjempe diskriminering og til å hjelpe andre. Hans ustoppelige antifascistiske engasjement tok selvsagt på kreftene, og for noen år siden meddelte Tor at han hadde tenkt å «ta fri» fra dette en stund. Det er typisk for Tor at denne nye «fritiden» bestod i å lede WildX, hvor han nærmest døgnkontinuerlig tilbød minoritetsgutter et sosialt samlingssted rundt villmarksliv, jakt og fiske. Og som det ikke var nok, reiste han til uregistrerte flyktningleirer i Libanon for å dele ut gratis medisiner og mat.

Tor Bach var en sann humanist, en glødende frihetlig sosialist og en god kamerat. Hans alt for tidlige bortgang kommer til å skape et stort og langvarig savn hos alle andre som har hatt det privilegium å kjenne ham.

¡no pasarán!

 

Terje Emberland, forsker 1, HL-senteret

Av Terje Emberland
Publisert 14. aug. 2020 16:49 - Sist endret 14. aug. 2020 16:49