– Det viktigste vi gjør er å ikke glemme

Fredag 24. januar møtte Erna Solberg representanter for mange generasjoner norske jøder og rom. Flere tidsvitner var tilstede og fortalte om sine minner fra den andre verdenskrigen og hvordan de flyktet til Sverige til en dypt berørt statsminister.

Statsminister Erna Solberg besøkte HL-senteret fredag 24. januar. Alle foto: Monica Bjermeland

– Mange nordmenn kjenner på en redsel for rasisme og antisemittisme, slik også dere har fortalt meg at dere gjør. Det er en redsel vi må ta på det dypeste alvor, sa statsminister Erna Solberg til et trettitalls romske og jødiske nordmenn som gjestet HL-senteret før den offisielle markeringen av Den internasjonale Holocaustdagen 27. januar - som i år markerer 75 år siden frigjøringen.

Erna Solberg i samtale med Gerd Golombek, HL-senterets tidsvitne under årets markering av Den internasjonale Holocaustdagen. 

En av de som ble reddet under krigen var Mona Levin. Hun ble i november 1942 båret over grensen til Sverige av sin mor, Solveig Levin, og grenselos Iver Skogstad. Mona var til stede på HL-senteret, sammen med Nils Skogstad, sønn av Iver Skogstad.

Mandag 27. janaur samtaler Mona Levin med Ellinor Major, Harald Korn og Natti (Nethaniel) Philipson på Artilleriloftet etter seremonien på Akershuskaia

– Noe av det aller viktigste er at historiene fortelles, og at de fortelles av virkelige mennesker som selv har eller har familier som har opplevd tragediene, sa Solberg under sitt besøk på HL-senteret.

Siegmund Korn (bildet under) var også tilstede på HL-senteret denne ettermiddagen. Han var ett av 13 norske barnehjemsbarn som slapp unna gasskamrene, blant annet takket være at Nina Hasvoll, bestyreren på barnehjemmet, fikk barna i sikkerhet. Etter flere dager i skjul ble de på dramatisk vis fraktet over grensen til Sverige. Med seg på HL-senteret hadde Siegmund sin kone Astrid.

– Vi må være oppmerksom på dehumaniserende tendenser og tankesett i samfunnet. Det var slike strømninger, som allerede eksisterte i folk, at nazistene brukte for å utvikle sitt drapsmaskineri, sa Solberg. 

Den 27. januar 1945 befridde sovjetiskrussiske soldater konsentrasjons- og utryddelsesleiren Auschwitz-Birkenau. Dette markeres rundt om i verden – og rundt om i landet – som Den internasjonale Holocaustdagen. HL-senteret har stått for den offisielle, norske markeringen siden 2002. Sammen med kronprins Haakon skal statsminister Solberg delta på 75-årsmarkeringen av frigjørelsen av Auschwitz-Birkenau i Polen, mandag 27. januar.

– For meg blir det både gripende og krevende å delta på markeringen ved åstedet for den verste delen av folkemordet. Jeg skjønner godt de av dere som sier at dere aldri har vært i Auschwitz-Birkenau. Samtidig er det utrolig viktig at denne historien fortelles, at ungdom reiser dit og får førstehåndsfølelsen med hva dette var og at det skjedde for ikke så lenge siden. Forbrytelsen skjedde i vår tid, i vår opplyste, moderne verden. Det viktigste vi gjør er å ikke glemme – og at vi er aktive i denne ikke-glemselen, sa statsministeren.

Av Peder Hellberg og Monica Bjermeland
Publisert 24. jan. 2020 17:02 - Sist endret 12. jan. 2021 13:42