Raymond Gurême, til minne

Raymond Gurême døde søndag 24. mai med sine nærmeste rundt seg. Etter ham kommer en ung generasjon av bevisste, politisk skolerte «nomader». For Monsieur Gurême hadde brukt tiden sin godt og var blitt et ikon for den franske motstanden mot antisiganisme.

Raymond Gurême ble født i Frankrike 1925. Faren var manuch, moren av rom-slektene fra sør. Men i Frankrike gikk de alle under kategorien nomader. Da Raymond ble født i 1925 hadde familien Gurême drevet med sirkus i tre generasjoner. Senere ble det omreisende kino i Nord-Frankrike, Belgia og Sveits. Fram til det ble bråstopp i 1940.

Familien Gurême var blant de første som ble arrestert da den tyske okkupasjonsmakten tok initiativ til å internere nomader. Raymond var 15 år gammel da han ble internert i nomadeleiren Linas-Montlhèry sammen med familien. Derfra klarte Raymond på akrobatisk vis å rømme og senere hjelpe familien sin fra utsiden.   

Etter krigen ble Raymond Gurême en viktig kilde til informasjon om hva som hadde skjedd med rom og romani under krigen. To av HL-senterets ansatte møtte ham i mars 2016. De arbeidet med boka Et uønsket folk og var på utkikk etter informasjon om de norske rom-familiene som ble internert i Frankrike under krigen.

- Josef-familien, ja. De husker jeg godt. Møtte dem igjen på 1950-tallet, da min far drev med omreisende kino, fortalte de norske forskerne. Han delte sjenerøst av sine opplevelser, og tok dem til og med hjem til seg og inn i husvognen. Familien Gurême hadde kjøpt et landområde en times kjøring utenfor Paris, der husvognene var stasjonert for godt og hestene fikk beite fritt.

Franske intellektuelle, unge rom-aktivister, bibliotekarer, alle som møtte mannen ble fengslet av hans skøyeraktige framtoning og den eventyraktige livshistorien. Så arrangerte han også en årlig minneseremoni ved leiren Linas-Montlhèry. I samlet flokk gikk alle fra togstasjonen Bretigny-sur-Orge opp til platået leiren lå. Samme rute som nomadene hadde blitt kjeppjagd under krigen. Fremst i minnekortesjen gikk Raymond Gurême med sin hvite hest.

Gurême hadde også reist tilbake til stedet familien hadde blitt arrestert i 1940. Som en skjebnens ironi, hang skiltet "Forbudt for nomader" på samme sted så sent som på 2000-tallet. Gurême skrudde ned skiltet, og hang det like godt opp på samlingshuset hjemme, der han bodde med hele storfamilien, alle såkalte "nomader". For sånn var Raymond Gurême, en inspirasjon og en "sacré caractère"!

Av Maria Rosvoll
Publisert 26. mai 2020 12:21 - Sist endret 26. mai 2020 12:21