Kjære venner av HL-senteret, takk for i år!

HL-senteret takker våre gode venner og samarbeidspartnere for innsatsen i den nasjonale smitteverndugnaden og – for å ha bidratt til det som likevel ble et rikt og innholdsrikt år for HL-senteret.

De ansatte på HL-senteret har under krevende arbeidsforhold – som alle andre har hatt i 2020 –sørget for fortsatt forskning, formidling og dokumentasjon. HL-senterets undervisning og tilbud til skoler, fra skoleelever til lærere og skoleledere, er opprettholdt gjennom energisk digital omlegging og videreutvikling. En ny digital hverdag bød på andre muligheter til å nå ut med foredrag, samtaler og seminarer.

2020 ble et innholdsrikt år for HL-senteret. Mange besøk: Skoleelever og studenter og allment publikum så lenge det var mulig å holde åpent, i sommer først og fremst besøkende fra Norge, utover høsten fortsatte fysiske besøk og økende digitale tilbud. I begynnelsen av året besøkte statsminister Erna Solberg HL-senteret og møtte tidsvitner og representanter for norske jøder og rom. Forsvarsminister Frank Bakke Jensen talte på den nasjonale markeringen av Den internasjonale Holocaustdagen.  Utenriksminister Ine Marie Eriksen Søreide kom for å underskrive en ny samarbeidsavtale mellom Utenriksdepartementet og HL-senteret. I høst var det forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim sin tur til å besøke HL-senteret og fikk en innføring i senterets virksomhet og en omvisning i det nye tilbygget MINO som reiser seg.

I 2020 fikk HL-senteret oppdrag fra Kulturdepartementet om å gjennomføre den tredje befolkningsundersøkelsen om antisemittisme i Norge, en holdningsundersøkelse om etniske og religiøse minoriteter. Det betyr at Norge gjennom tre kartlegginger av antisemittisme og muslimfiendtlighet i perioden 2011-2021 kan følge utviklingen i befolkningens holdninger over 10 år. Senteret takker for tilliten og er allerede godt i gang med arbeidet.

På dagen som ville ha vært Ruth Maiers 100-årsdag, den 10. november 2020, la HL-senteret hennes arkiv ut på digitalarkivet.no. En annen begivenhet på tampen av året var innlemmelsen av arkivet etter Robert Savosnick i Norges dokumentarv, et arkiv som gir forfølgelsen av jødene en plass i norsk minnekultur og i den bredere offentligheten.

Et spennende og begivenhetsrikt år står foran oss. Flere forsknings- og formidlingsprosjekter er underveis. Tilbygget MINO vil stå klart og åpne for publikum over sommeren, klart til å huse utstillinger om samtidstemaer. I fredede Villa Grande pågår det i samarbeid med Statsbygg oppussing og modernisering av flere rom. I 2021 fyller HL-senteret 20 år. Målet er selvsagt at både gammelt og nytt bygg og uteområdene våre skal være ferdige og oppgradert når HL-senteret markerer sitt 20-års jubileum på slutten av 2021. Begivenhetene skal selvsagt markeres, og vi håper på fysisk vis.

HL-senteret ser fram til et nytt år og ønsker dere alle velkommen tilbake, både digitalt og fysisk.

Et riktig godt nytt år!

Beste hilsen fra

Guri Hjeltnes og alle ansatte på HL-senteret

Publisert 31. des. 2020 10:49 - Sist endret 31. des. 2020 18:05