Storfint besøk på HL-senteret

Forsknings- og høyere utdanningsminister, Henrik Asheim besøkte denne uka HL-senteret for å få en innføring i senterets brede arbeidsfelt.

Besøket startet med en befaring på byggetomta der HL-senterets nye tilbygg MINO står ferdig i 2021. Det var så å si på dagen for to år siden Asheims forgjengere, kunnskapsministrene Iselin Nybø og Jan Tore Sanner kom til HL-senteret og kunngjorde at regjeringen ville finansiere tilbygget som skal huse midlertidige utstillinger om minoriteters kår og andre samtidstemaer.  Asheim var begeistret over det fire meter høye utstillingsrommet på 200 kvadratmeter og de tilliggende rommene.

Statsråden stakk så innom HL-senterets idéverksted hvor det jobbes iherdig med åpningsutstillingen i MINO, som vil  handle om hverdagsrasisme i dagens Norge. Forsker og fagansvarlig for åpningsutstillingen Cora Alexa Døving og utstillingsdesigner og konseptansvarlig Hanne Steien ga statsråden et innblikk i hvordan de arbeider tverrfaglig i brytningspunktet mellom forskning og kunstnerisk formidling i utviklingsprosessen. Med bakgrunn i Black Lives Matter-protestene og debatten som nå pågår både internasjonalt og nasjonalt vil utstillingen være dagsaktuell, noe man ikke kunne forutsett da tema for utstillingen ble peilet ut våren 2019. Utstillingen vil i tillegg ta for seg temaer i et historisk perspektiv, og også hverdagsrasisme slik den ser ut i dag.

Balansen opplever jeg blir kjempeinteressant med det historiske som gjør at man kanskje forstår mer av diskusjonen vi har nå. Nettopp hverdagsrasisme finnes jo i dag og man kan kjenne seg igjen i den, sa en tydelig engasjert statsråd.

 

Fra propaganda til memes

Senterets forskning om holocaust, andre folkemord og minoriteter, samt de to foregående holdningsundersøkelsene om antisemittisme fra 2012 og 2017 var blant samtaleemnene da følget trakk inn på Villa Grande og slo seg ned ved et langbord som var godt forberedt i koronaens ånd. Leder fra senterets undervisningsavdeling, Vibeke Kieding Banik, fortalte både om Benjaminprisen og om skoleoppleggene som tilbys både på senteret, og også om besøkene avdelingen gjør ute på skolene som ikke nå selv kan komme til senteret. Statsråden ble også orientert om det helt ferske og nye undervisningsopplegget Fra propaganda til memes - et samarbeidsprosjekt mellom HL-senteret, 22. juli-senteret og Al-Noor Islamic Centre. Hvor linjer trekkes mellom nazistenes bruk av propaganda og karikaturer i tiden før og under andre verdenskrig og dagens internettkultur ved å se på konspirasjonsteorier og memes som er særlig relevante i lys av terrorangrepene 22. juli 2011 og 10. august 2019,

En økende aktualitet

Skoleprosjektet Dembra, som står for Demokratisk beredskap mot rasisme og antisemittisme, arbeider overfor lærere og skoleledelse på skoler og lærerutdanninger i arbeidet med forebygging av gruppefiendtlighet. Dembra har siden oppstarten i 2012 steg for steg bygget seg opp til å bli et nasjonalt tilbud der også flere av de andre freds- og menneskerettighetssentrene har blitt med på prosjektet, og har til fram til nå trukket med 93 skoler landet over, fortalte Peder Nustad, som har vært prosjektleder for Dembra fra starten av.

Guri Hjeltnes, HL-senterets direktør, kommenterte at HL-senterets temaer synes å være evig aktuelle.

– Man skulle jo håpe at utviklingen omkring oss, som folkemord, antisemittisme, fordommer, hatprat, konspirasjonsteorier gikk mot det bedre. Det synes tvert om. HL-senteret opplever stor pågang fra storsamfunnet rundt oss etter kunnskap og om hvordan forebygge, sa Hjeltnes.

- Det er fantastisk spennende å besøke dere og høre hva dere jobber med. Jeg tror ikke jeg er alene i Norge om å kjenne på en uro for alt som skjer rundt oss. Apropos propaganda før og nå, folk tror på hva som helst. Sier statsråden og fortsetter med å fortelle om en Netflix dokumentar han nettopp så om mennesker som tror jorda er flat. Fortsett arbeidet og lykke til, sa statsråd Henrik Asheim.

 

Av Christian Berg
Publisert 1. okt. 2020 21:27 - Sist endret 6. okt. 2020 13:46