Arkivet etter Ruth Maier er digitalisert

I 2020 var det 100 år siden Ruth Maier ble født. Hun vokste opp i Wien, men flyktet til Norge etter at Østerrike ble innlemmet i det nazistiske Tyskland i 1938. Natten til 18-årsdagen sin var hun vitne til de voldelige novemberpogromene i hjembyen. Ruth Maier levde i Norge fra januar 1939 til 26. november 1942.

Ruth Maier skrev dagbok hele livet, og åtte av dagbøkene fra årene mellom 1933 og 1942 er bevart i HL-senterets arkivsamling. I desember 2014 ble arkivet etter Ruth Maier innlemmet i Norges dokumentarv, og regnes dermed som en del av UNESCOs verdensarv. Foto: HL-senteret

Den dagen ble hun arrestert, og sammen med 528 andre mennesker ført om bord i skipet Donau. Hun ankom Auschwitz-Birkenau 1. desember 1942, og ble myrdet samme dag.

Åtte dagbøker

I Norge etterlot Ruth Maier seg blant annet åtte dagbøker, nedtegnet i perioden 1933-1942. Dagbøkene ble tatt vare på av hennes nære venn Gunvor Hofmo. De ble senere gjenoppdaget av Jan Erik Vold og utgitt som «Ruth Maiers dagbok» i 2007.

Etter utgivelsen ble dagbøkene gitt i gave til HL-senteret.

Brev og verdensarv

Arkivet etter Ruth Maier inneholder også brev fra Ruth til moren og søsteren, som begge flyktet til England og overlevde krigen der. I tillegg finnes et lite knippe akvareller, tegninger og skisser som Ruth laget mens hun bodde i Norge.

I 2014 ble Arkivet etter Ruth Maier innlemmet i Norges dokumentarv, og er dermed en del av UNESCOs Memory of the World-register.

Arkivet er tilgjengelig for alle

I anledning 100-årsjubileet for Ruth Maiers fødsel, publiserer HL-senteret i dag hele hennes arkiv på Digitalarkivet.no.

Ruth Maiers dagbøker og brev gir først og fremst innblikk i en begavet ung kvinnes personlige tanker og følelser, i en turbulent periode av det moderne Europas historie. Men de er også et unikt vitnesbyrd fra historien om Holocaust, i Østerrike så vel som i Norge.

Mye av innholdet har allerede vært kjent gjennom det redigerte utvalget som ble utgitt i bokform. Nå gis det allmenne publikum også muligheten til å lese de originale dagbøkene og brevene, skrevet for hånd av Ruth Maier selv.

Slik finner du fram

Den enkleste måten å finne frem til de skannete mappene fra Arkivet etter Ruth Maier, er søkeinngangen «Finn kilde». Der kan man enten søke på «Ruth Maier» i feltet for fritekstsøk, eller skrive inn «Maier» i feltet for arkiv, og deretter velge Maier, Ruth (HL-PA/7). For å lese dokumentene i de enkelte mappene, trykk på lenken «Bla i skannet utgave».

Utstilt i New York City

I januar 2019 åpnet den midlertidige utstillingen «Lives Cut Short. Seeking Refuge During the Holocaust. The Short Life of Ruth Maier» i FNs hovedkvarter, som del av FNs Holocaust Remembrance Programme. 

– Det er en stor og viktig anerkjennelse fra FNs side at jødiske flyktningers liv og skjebne i det nazistiske Europa nå er løftet fram i FN, sa direktør Guri Hjeltnes ved HL-senteret under utstillingsåpningen. 

Av Redaksjonen
Publisert 10. nov. 2020 05:00 - Sist endret 20. jan. 2021 15:49