«Jeg vil feire livet» Herman Kahan til minne

Det er med vemod alle ved HL-senteret har mottatt meldingen om at Herman Kahan er død, 93 år gammel.

Herman Kahan ble utnevnt til kommandør av St. Olavs Orden i 2013. Foto: Privat

Kahan har vært en støttespiller helt fra HL-senterets start. Han har stilt opp i samtaler, møter og ikke minst dialog ved og rundt ulike arrangementer. Han møtte skoleungdom og har vært en klok og varm rådgiver.

Herman Kahan var levende engasjert i HL-senterets virksomhet, han brakte ved flere anledninger ærestildelingen av Righteous among the Nations til HL-senteret, og han var fra starten til sin død styremedlem i HL-senterets venneforening – der han spilte inn ideer og tanker og beriket ethvert samvær.

Kahan ble født i Romania 15. februar 1926 og kom til Norge i 1949, med skjellsettende erfaringer – han ble deportert i 1944, hadde mistet mange familiemedlemmer i dødsleirene, og han hadde overlevd. Kahan overlevde Auschwitz-Birkenau, han ble sendt videre til flere leire, og ble i siste liten reddet i leiren Ebensee.

Feiret 60-årsdagen på Villa Grande

Et minne ved hans bortgang. Noe av det aller første som skjedde da HL-senteret flyttet inn i Villa Grande, var at Herman Kahan ville feire sin 60-årsdag, og ba senteret om å bistå. Han smilte lurt da en ansatt stusset på dette med 60-årsdag.

Kahan fortalte da om hvordan livet begynte på nytt for 60 år siden – da han ble dradd ut av en likhaug. Herman Kahan ville ha en glad fest –dette er ikke noe minnested, sa han – her på senteret skal vi både minnes og feire livet. Festen besto av taler, god mat, vin, musikk, historier og glad stemning.

Slik slo Herman Kahan an tonen i huset. Når han som overlevende kunne tenke slik, var det også «fritt fram» for andre. HL-senteret og Villa Grande skulle ikke bare handle om dyster historie og hendelser – senteret skulle være et sted der vi feiret livet. For noen, som Herman, at de var i live. De første årene i HL-senterets historie var mange overlevende og krigsveteraner flittige gjester.

Engasjert formidler

Og Herman fortalte og formidlet – til oss på senteret, og til besøkende andre via foredrag og samtaler – både alene og sammen med familiemedlemmer. Senere også sammen med samboer Rita.

Han deltok i 2004 på HL-senterets studietur til Auschwitz-Birkenau sammen Julius Paltiel og Samuel Steinmann og flere ansatte ved senteret. Og Herman Kahan sang der mange ble gasset i hjel.

Herman Kahan har vært forstander i Det Mosaiske Trossamfund i Oslo, og ble i 2013 utnevnt til kommandør av St. Olavs Orden.

HL-senteret minnes Herman Kahan med takknemlighet.

 

Guri Hjeltnes,

Direktør

 

Av Guri Hjeltnes
Publisert 14. feb. 2020 09:48 - Sist endret 14. feb. 2020 10:20