Nytt, mangfoldig høstprogram

Shazia Majid. Marte Michelet. Hans Fredrik Dahl. Synne Corell. Arne Johan Vetlesen. Bjørn Westlie. Deborah Lipstadt. Truls Mørk. Anton Weiss-Wendt. Marianne Nerland Soleim. Dette er bare noen av de spennende navnene i høstprogrammet!

HL-senterets stolte tradisjon med søndagsforedrag startes av og med Shazia Majid 8. september. Majid er VG-journalisten som i vår gav ut innvandrerkvinnenes historie, fortalt gjennom sin mor og datteren, seg selv.

Dette skrev Guri Hjeltnes i sin anmeldelse av boken: «For en penn hun fører, Shazia Majid! For en historie hun løfter fram! Her skildres flere generasjoner kvinner med pakistanske røtter, så ærlig og åpent at leseren gisper, både av sjokk og begeistring.» Søndag 8. september får både Hjeltnes og andre anledning til å høre mer og det toårige arbeidet og stille forfatteren noen oppfølgingsspørsmål.  

Søndagsforedragene avsluttes med to forfatterbad med fokus på metode 24. november – med Marte Michelet og Torgeir E. Sæveraas. Vi spør: Hvordan skriver barnebarngenerasjonen om Holocaust? Hvordan tilnærmer de seg tematikken? 

I høstens mangfoldige programtilbud til offentligheten markerer vi også at det er 75 år siden frigjøringen av Finnmark, vi presenterer ny og banebrytende forskning fra HL-senterets forskningsavdeling, og vi spør hva storsamfunnet kan lære av urfolk. Vi arrangerer dessuten et lærerkurs om hvordan å undervise om urfolk i inn- og utland.

Konsertene på HL-senteret arrangeres nå i nært samarbeid med pianisten Håvard Gimse, ny musikalsk rådgiver her ved senteret. Publikum får i høst anledning til å oppleve tre av den vestlige musikkhistories absolutte mesterverker, nemlig Beethovens siste cellosonate, Bachs Goldbergvariasjoner og Schumanns berømte sangsyklus «Liederkreis» – framført av musikerne Truls Mørk, Sølve Sigerland, Henninge Landaas, Ellen Flesjø, Johannes Weisser og Håvard Gimse selv. Vi gleder oss!

I 2019 er det 80 år siden utbruddet av andre verdenskrig, noe HL-senteret kommer til å markere på ulike vis både i år og neste år. Denne sesongen arrangerer vi foredragsserien «Andre verdenskrig – gjensyn og dypdykk» sammen med Universitetet i Tromsø, på Litteraturhuset i Oslo.

«Vi må aldri slutte å minne oss selv om hvorfor vi klarte å kollapse så katastrofalt», sa Richard Overy da han gjestet oss i august, som første professor til å forelese i serien. Siste foredrag denne sesongen holdes av Deborah Lipstadt, 12. desember. Arrangementene er finansiert av Eckbos Legat. De er gratis og åpne for alle. 

Bortimot alle HL-senterets foredrag er tilgjengelige via strømming og som opptak på HL-senterets YouTube-kanal. Det er med andre ord ingen unnskyldning til å ikke få med seg arrangementene våre, selv om du bor i Finnmark, på Stord eller i utlandet. 

Om du er fjern eller nær: Velkommen til HL-senterets høstprogram!

Av Monica Bjermeland
Publisert 3. sep. 2019 10:18 - Sist endret 10. sep. 2019 10:01