Jezidi-utstillingen inne i sine siste uker

«Hva er en jezidi?» Du er ikke alene om å ikke ha et klart svar. Visste du at det bor 400 i Norge? Og at det nettopp er 5 år siden IS' folkemord på gruppen startet? 

Før folkemordet startet i august 2014, var jezidiene i Irak en ukjent livssynsminoritet her i landet. Få vet at det bor nærmere 400 jezidier i Norge. Årets sommerutstilling på HL-senteret har vi kalt «Etter et folkemord: Møter med jezidier». 

3. august 2014 lød desperate rop om hjelp fra fjellet Sinjar nord i Irak. Tusenvis av jezidier var i ferd med å bli massakrert av terrorgruppen som kaller seg «Den islamske staten» (IS).

En internasjonal intervensjon mot IS forhindret et mer omfattende massedrap. Likevel er over 70 massegraver funnet. Kvinner og barn ble tatt til fange og holdt som sex-slaver. Flere hundre tusen lever fortsatt i flyktningeleirer.

Utstillingen spør: Hva tenker overlevende om det som er skjedd, og om framtiden?

Mange av de norske jezidiene flyktet fra krig og forfølgelse i hjemlandet lenge før 2014. I denne midlertidige utstillingen spør vi også: Hvordan er det å være jezidi i Norge, og hva er deres forhold til hjemlandet? 

«Etter et folkemord: Møter med jezidier» er basert på forskning ved HL-senteret og inkluderer videoer, VR-turer, fotografi og gjenstander. Utstillingen står ut september.

Kuratorer er Ingvill Thorson Plesner ved HL-senteret og Kari Gjetrang ved Expology. 

 

 

Publisert 19. aug. 2019 11:17 - Sist endret 19. aug. 2019 11:19