Holocaust og norske rom

I august 2019 deltok en delegasjon norske rom i markeringen av at det er gått 75 år siden den store massakren i den såkalte Sigøynerleieren, avdeling BIIe, i Auschwitz-Birkenau i 1944. Der intervjuet de Rita Prigmore og Jessie Jackson. Lenke til opptaket i saken.

Natt til 3. august 1944 ble de gjenlevende 3000-4000 fangene i leiravdelingen for roma og sinti i Auschwitz-Birkenau ført til gasskamrene og drept. Planen var at avdelingen skulle stenges og avvikles, sannsynligvis for å gjøre plass til jødiske fanger fra Ungarn. Den grusomme massakren ble siden omtalt som «sigøynernatten».

HL-senteret har gjennom sin forskning dokumentert at 66 norske rom var fanger i Auschwitz-Birkenau. Av dem døde 62.

Vi vet ikke om noen av de norske ble drept i «sigøynernatten». Flertallet av de 23 000 rom som ble deportert til Auschwitz var på dette tidspunktet allerede myrdet, eller døde som følge av underernæring, sykdommer, medisinske eksperimenter og vilkårlig mishandling. Totalt 21 000 av de deporterte gikk til grunne i løpet av krigen.

Denne filmen ble produsert av den norske delegasjonen og inneholder et intervju med en av de få gjenlevende sintiene som har overlevd Holocaust, Rita Prigmore. Hun forteller blant annet om sine opplevelser fra fangenskapet.

Filmen inneholder også et intervju med den amerikanske borgerrettsforkjemperen og politikeren Jesse Jackson, som holdt appell ved minnemarkeringen i Auschwitz.    

 

Nevimos Norvego er Norges første romske nyhetskanal, laget i et samarbeid mellom Romsk kultur- og ressurssenter (Romano kher), Kirkens bymisjon og Oslo Business Memo (OBM Nettkringkasting): http://www.oslobusinessmemo.no/OBM/nettkringkasting/Den-romske-nyhetskanalen-Nevimos-Norvego

Av Carl-Emil Vogt og Jan Brustad
Publisert 1. nov. 2019 12:58 - Sist endret 1. nov. 2019 14:25