God sommer til alle venner av HL-senteret!

HL-senterets direktør Guri Hjeltnes ønsker alle en strålende sommer og velkommen til ny sesong på Villa Grande fra september.

Kjære gode venner av HL-senteret.

Sommeren står for døren.

Bak oss ligger en innholdsrik sesong på HL-senteret, med stor aktivitet i forskningsavdelingen, i undervisningsavdelingen og i dokumentasjonsavdelingen. Det er som alltid flest hverdager for oss som arbeider på HL-senteret, men noen høydepunkter fra vår utadrettede virksomhet kan summeres opp. 

Det startet som vanlig med en verdig markering av Den internasjonale Holocaustdagen 27. januar på Akershuskaia, tross vinterkulde mange frammøtte. I 2020 vil denne markeringen få en enda større tyngde, det er da 75 år siden frigjøringen av Auschwitz-Birkenau, og vil finne sted i et år som allment vil preges av det store frigjøringsjubileet.

Årets utdeling av Benjaminprisen gikk Kuben videregående i Oslo for utmerket innsats i arbeidet med rasisme og diskriminering.

Samme uke åpnet en utstilling om Ruth Maier i FNs hovedkvarter (bildet over), en utstilling laget i et samarbeid mellom HL-senteret og DÖW (Dokumentationsarchiv des österreichischen Widerstandes). Utstillingen ble i vinter flyttet og åpnet i Østerrikes ambassade i Wien. Og det er planer om videre vandring av utstilling på det europeiske kontinent.

På HL-senteret og Villa Grande har det vært stor oppslutning og mange mennesker på søndagsforedragene og konsertene, endog en fullsatt Weimaraften. Og på «Åpen dag» møtte 500 mennesker opp og deltok på omvisninger, gikk i utstillingene eller overvar forestillingen «Carl Fredriksens transport».

HL-senteret har i fire og et halvt år hatt et samarbeid med Universitetet i Oslo om en åpen forelesningsserie i Gamle Festsal, om krig, okkupasjon og oppgjør. Drøye 3000 mennesker møtte fram for å høre foredragsserien, som ble avrundet i april.
Takk til alle som har fulgt de mange foredragene og samtalene i Gamle festsal!

Fra høsten av fortsetter vi på Litteraturhuset i Oslo. Nå er det HL-senteret i samarbeid med Universitetet i Tromsø og Eckbos Legat, som holder en foredragsserie om 2. verdenskrig i internasjonalt perspektiv. Første gang blir 22. august med Richard Overy om «Why War? September 1939 revisited». 

Årets sommerutstilling på HL-senteret åpnet nettopp, vær velkommen til utstillingen «Etter et folkemord: Møter med jezidier», med gode fotografier, kortfilmer og mulighet for virtuelle turer. Utstillingen passer også for barn og unge.

På HL-senteret har vinteren og våren også vært preget av forberedelser til tilbygget MINO, vi har hatt en intern idémyldring med besøk på andre institusjoner og museer, for å lære og bli inspirert og utfordret til å skape gode prosesser når vi nå skal lage nye utstillinger. Forhåpentligvis har Statsbygg fått entreprenør på plass over sommeren. MINO skal etter planen stå ferdig sommeren 2021.

HL-senteret er på plass under Arendalsuka. Se programmet vi har sammen med de øvrige freds- og menneskerettighetssentrene.

Vårt høstprogram på Villa Grande starter med åpningsforedrag søndag 8. september.

Følg med på vår hjemmeside, vår Facebook-side og abonner gjerne på nyhetsbrevet.

Her og nå – en riktig god sommer ønskes alle.

Med beste hilsen
Guri Hjeltnes,

på vegne av alle ansatte ved HL-senteret.
 

Publisert 28. juni 2019 14:28 - Sist endret 28. juni 2019 14:28