– Gi ungene Bob Marley!

Tirsdag 26. november relanserte HL-senteret Dembra.no – et unikt nettverktøy som skal hjelpe lærere og lærerutdannere i arbeidet mot mobbing. – Gi ungene Bob Marley! sa Leo Ajkic om sin egen erfaring.

Programleder Leo Ajkic deltok på lanseringen av Dembra.no, og han hadde fire klare råd til lærere som jobber mot rasisme, antisemittisme, diskriminering og mobbing:

  1. Gi ungene Bob Marley og hiphop!
  2. Gjør «kul» til noe som betyr kul med folk, ikke kul i klær og annet utstyr
  3. Dannelse er viktigere enn utdannelse
  4. Vær bevisst økonomisk bakgrunn - økonomisk ulikhet er det verste
Som programleder for NRK-serier som Uro og Flukt synes Leo Ajkic det vanskeligste er å møte mennesker som mener det diametralt motsatte av ham – nynazister, for eksempel. – Det hadde likevel vært verre om de var naboene mine, sa han. Foto: Monica Bjermeland / HL-senteret

– Et godt undervisningsverktøy

Også kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner deltok på HL-senterets lansering av den nye nettressursen som endelig ble tatt i bruk av lærere og lærerutdannere tirsdag 26. november.

– Nye Dembra.no er et godt undervisningsverktøy som vil fremme demokratiske verdier som toleranse, likeverd og medborgerskap hos barn og unge. Vi er helt avhengig av det forebyggende arbeidet i skolen om vi skal lykkes med å bekjempe rasisme og fordommer, sa Sanner.

Les hele talen hans her.

– Folkestyret vårt er en levende institusjon som krever en aktiv og bevisst befolkning. Nettopp derfor må vi fortsette å lære elever om likeverd, toleranse og medborgerskap, sa Sanner i talen sin. Foto: Monica Bjermeland / HL-senteret

Vil bli løpende ajourført

Peder Nustad. Foto: Trond Løkke / HL-senteret

– Nettressursen skal hjelpe lærere og skoleledere med å forebygge rasisme, antisemittisme og annen gruppefiendtlighet i skolen, forklarer Dembra-leder Peder Nustad.

HL-senteret har helt fra starten i 2012 hatt prosjektledelsen for Dembra.

– Den nye nettsiden Dembra.no er et kjempeløft. Her ligger nå en enestående verktøykasse klar til bruk for lærere og skolen og allmennheten – med gode råd om hvordan møte og løse ulike situasjoner, samtidig som Dembra.no er en kunnskapsbase – som vil bli løpende utvidet og ajourført med kunnskapsutviklingen, sier direktør Guri Hjeltnes ved HL-senteret.

Den nye nettsiden Dembra.no er et kjempeløft. Her ligger nå en enestående verktøykasse klar til bruk for lærere og skolen og allmennheten. Guri Hjeltnes

Rasisme og antisemittisme er et vedvarende problem i Norge som de siste månedene har kommet til syne i alt fra fordommer til ekstremt hat, noe som har satt i gang viktige samfunnsdebatter.

Regjeringen prøver å svare på disse utfordringene gjennom sine handlingsplaner mot antisemittisme (2016–2020), hatefulle ytringer (2016–2020) og snart en ny, overordnet nasjonal handlingsplan mot rasisme og diskriminering. 

– Enormt behov for kompetanse i skolen

– Også i skolen opplever lærere og elever komplekse utfordringer med fordommer og gruppefiendtlighet. Dette resulterer i et enormt behov for profesjonskompetanse om rasisme, diskriminering, gruppefiendtlighet og hat –  både for å sikre god undervisning om temaene og, ikke minst, for å kunne forebygge utenforskap og håndtere utfordrende situasjoner som oppstår på skolen, sier Claudia Lenz, prosjektleder for Dembra for lærerutdanningen og seniorforsker ved HL-senteret. 

Her leder Claudia Lenz (stående, i svart) en av workshopene på lanseringen av Dembra.no 26. november. Foto: Monica Bjermeland / HL-senteret

 

Dembra har siden 2012 tilbudt veiledning, kurs og nettbaserte ressurser til støtte til skolens arbeid mot rasisme, hat og antidemokratiske holdninger. Siden 2018 har Dembra involvert seks lærerutdanningsinstitusjoner for å utvikle ressurser for lærerutdanningen. 

I et seminar den 26. november lanserer HL-senteret nye nettsider som skal hjelpe lærere og skoleledere enda mer.

Jonasprisvinner Leo Ajkic deltok

– Skolen og lærere er ekstremt viktige aktører, sa årets Jonasprisvinner Leo Ajkic om forebygging av gruppefiendtlighet i skolen. 

– Ved å være sammen og omgås ser vi at vi har mye til felles. Sånn sett er jo sekter kanskje det farligste. Miljøer hvor man ikke blir utsatt for andre meninger eller andre folk. Da er det lett å skape fiendebilder, sa han til Universitetet i Oslos nettavis tidligere i år. 

Fra en av de åtte workshopene som ble avholdt under lanseringen av nye Dembra.no i november. Foto: Monica Bjermeland / HL-senteret

 

Les mer om arrangementet og last ned programmet.

 

Publisert 24. nov. 2019 11:31 - Sist endret 6. des. 2019 09:19