Terje Emberland: «Hat og del»

Les Terje Emberlands artikkel om arbeiderpartihat, konspirasjons­snakk, subversjonsmyter og Sylvi Listhaug. Siste utgave av det idéhistoriske tidsskriftet Arr undersøker hva fiendebilder er og hva som ligger bak. 

Illustrasjonsfoto: Omslag Arr nr. 2 2019.

Subversjonsmyter endrer seg gjennom historien, men grunnstrukturen er den samme, skriver Terje Emberland i siste utgave av det idéhistoriske tidsskriftet Arr. Det handler om jakten på samfunnets indre fiender.

Tar utgangspunkt i Ap-hatet

I Arr skriver han:

«Ap mener terroristenes rettigheter er viktigere enn nasjonens sikkerhet. Lik og del.» Slik lød Facebook-innlegget som daværende justisminister Sylvi Listhaug fra Fremskrittspartiet la ut den 9. mars 2018. Under teksten viste den bildet av maskerte og truende islamistiske krigere fra den somaliske al-Shabaab-militsen.

Reaksjonene lot ikke vente på seg. Mange ble opprørt over at Listhaug stemplet det eneste partiet i Norge som var blitt rammet av terror på denne måten.

I debatten som fulgte hevdet Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre at hun også «bevisst, kalkulert nører oppunder akkurat det hatet som tok så mange liv 22. juli». I Stortinget sa SVs leder Audun Lysbakken at det mest alvorlige ved saken var «legitimeringen av en ytterliggående konspirasjonsteori og viljen til å spekulere i å hisse opp en stemning som kan være farlig». En nærmest samlet presse reagerte også.

Beklaget først etter massivt press

Innledningsvis fant statsminister Erna Solberg imidlertid ingen grunn til å avstand fra innlegget: «Hvis Ap og Frp ønsker å diskutere på den måten, får det være deres sak», uttalte hun. 

Denne sedate holdningen eskalerte konflikten ytterligere. KrFs Knut Arild Hareide sluttet seg til kritikken og Bjørnar Moxnes fra Rødt fremmet mistillitsforslag. Først etter massivt press beklaget Listhaug at Facebook-posten kanskje hadde såret Utøya-overlevende – en beklagelse hun senere trakk tilbake. Det endte likevel med at Listhaug måtte gå av som justisminister.

Emberland forklarer kreftene bak

Hvorfor ble Listhaugs utspill møtt med så sterke reaksjoner? Hvilken tradisjon var det Støre og Lysbakken anklaget henne for å stå i?

For å undersøke dette redegjør Terje Emberland for hva som menes med konspirasjonsteorier, dernest introdusere han begrepene «konspirasjonssnakk» og «konspirasjonspolitikk». Til sist kaster han et blikk på det konspirasjonsteoretiske arbeiderpartihatets karakter og opphav. Les hele artikkelen i Arr.

Mer om fiendebilder fra HL-senteret

I samme utgave av Arr kan du, dersom du er abonnent, lese Lars Bjørndal-Liens artikkel «Den blodtørstige revolutions­jøde Moses Klas» der han skriver om fiendebildekonstruksjon i den konservative hovedstadspressen før stortingsvalget i 1924. 

Publisert 17. sep. 2019 09:50 - Sist endret 17. sep. 2019 09:54