Stor interesse for "Turist i egen by"!

Søndag 23. april fant mange Oslo-borgere og turister utenbys fra veien til HL-senteret i forbindelse med "Turist i egen by" og verdens bokdag. Av det rikholdige tilbudet denne dagen var det samtalen med forfatter Åsne Seierstad og forsker Thomas Hegghammer om Seierstads bok To søstre som vakte aller størst interesse.

Tore Hegghammer, Åsne Seierstad og Guri Hjeltnes.

 

Mange tok turen for å se på den historiske bygningen og for å få omvisninger i villaen, høre foredrag om husets historie, eller besøke villaens bunker og de tre utstillingene på senteret. Det var nok likevel de tre arrangementene knyttet til verdens bokdag som fikk flest til å komme denne søndagen.

 

Forfatter Marta Breen snakket engasjert med utgangspunkt i boken 60 damer du skulle ha møtt. I foredraget trakk hun spesielt fram kvinner som engasjerte seg på områder som er viktige for HL-senteret - Gunvor Hofmo, Lise Lindbæk og Birgit Nissen. 

 

Mer enn 150 mennesker fulgte samtalen mellom forfatter Åsne Seierstad, forsker Thomas Hegghammer og HL-senterets direktør Guri Hjeltnes. De fleste fra senterets konferansesal, men samtalen ble også direkteoverført til storskjermer i to andre rom i huset. Mange har åpenbart latt seg berøre av historien om de to unge søstrene fra Bærum som valgte å reise til krigsherjede Syria, og farens kamp for å få dem tilbake til Norge. Mye av samtalen dreide seg da også om årsaker til at enkelte blir radikalisert og tar avstand fra det norske samfunnet, og hva som kan gjøres for å forebygge en slik utvikling.

 

Åsne Seierstad og Guri Hjeltnes

 

Den svenske forfatteren Elisabeth Åsbrink avsluttet rekken av foredrag med å snakke om sin kritikerroste bok 1947. Hun leverte et engasjerende foredrag om sentrale hendelser og personer fra dette året - og trakk interessante linjer til verden av i dag.

 

Forfatter Elisabeth Åsbrink

 

Det var også mange som kombinerte foredrag med omvisningene på huset, og besøkte en eller flere av senterets utstillinger. Mange tok seg også en kaffekopp og noe å spise i Kafè Villa Grande.

Besøkende i HL-senterets faste utstilling om Holocaust
Publisert 24. apr. 2017 15:49 - Sist endret 26. okt. 2018 02:53