- En rettferdig historiefortelling

Den første monografien om rom i Norge, Et uønsket folk, ble lansert på HL-senteret 31. oktober. Historiker Einar Niemi, en nestor innen norsk minoritetsforskning, roste boken for å være en rettferdig historiefortelling.

Fra venstre Anders Heger og forfatterne Carl Emil Vogt, Jan Brustad, Maria Rosvoll og Lars Lien.

Den nye boken er skrevet av fire historikere fra HL-senteret. Til grunn ligger HL-senterets rapport "Å bli dem kvit" fra 2015, men forskningen og tidsperspektivet er nå substansielt utvidet og videreutviklet. - Det har blitt mange timer i franske og belgiske arkiver, forteller medforfatter Carl Emil Vogt. Det er da også funn fra disse arkivene som er utgangspunkt for mye av den nye informasjonen som kommer fram i boken. 

- Imponerende

Historiker Einar Niemi.

- Kildearbeidet, ikke minst i de mange utenlandske arkivene i syv land, er imponerende og gjør at boken sprenger de nasjonale rammer og blir internasjonal, sa Niemi. - Den har også en biografisk tilnærming ved at den følger enkeltpersoner fra vugge til grav. Og ikke minst har det blitt et helhetlig verk.

I en fortelling om roms Holocaust og annen urett dette folket har blitt utsatt for, er det fullt mulig å skrive en subjektiv og endimensjonal bok. Den fellen har ikke forfatterne gått i, ifølge Einar Niemi. - Dette er en bok skrevet  av de varme hjerter og kalde hjerner.

Fire forfattere, én stemme

Det er Cappelen Damm som utgir boken, og forlagsredaktør Anders Heger ledet under lanseringen en paneldiskusjon med forfatterne. - Som forlegger vet man at det kan bli mye ekstraarbeid når fire forfattere skal bidra i samme bok, og det at de i tillegg er faghistorikere pleier ikke å gjøre forleggerjobben enklere. Det er en glede å fastslå at boken har blitt et allment tilgjengelig faghistorisk verk, der de fire forfatterne snakker med én stemme.

Her kan du lese anmeldelsene av boken i Morgenbladet og Dagbladet, og lese omtalen den fikk i Dagsavisen og Dagbladet samt  Gudleiv Forrs kommentar i Dagbladet. Du kan også høre intervju med forfatter Carl Emil Vogt i Nyhetsmorgen i NRK P2 og lese hans kronikk i Aftenposten.  

 

 

 

 

 

Publisert 1. nov. 2017 12:57 - Sist endret 19. apr. 2022 14:40