Ny utstilling åpnet på HL-senteret

Torsdag 2. juni åpnet HL-senterets nye utstilling om Gulag. Den gir et unikt innsyn i skjebnen til en av de mange som fikk oppleve Stalins fangeleire fra innsiden. Den tyske jøden Helmut Weiss var en av mange som ble fascinert av Sovjetunionen, og valgte også å flytte dit. Noen år senere, i 1937, ble han arrestert som folkefiende og dømt til ti års straffarbeid. De neste 20 årene tilbrakte han i Gulag.

 

Utstillingen ble åpnet i praktfullt sommervær i Villa Grandes hage av Guri Hjeltnes, HL-senterets direktør. Hun sa i sin tale blant annet at det kan være lett å miste enkeltskjebnene når man behandler overgrep i så stor skala som Gulag, men at Helmut Weiss' historie bidrar til å personliggjøre historien. Gulags enorme dimensjoner kom også frem i talen til Øyvind Nordsletten, tidligere norsk ambassadør i Russland. Han fortalte om møter med alminnelige russere med opprivende historier fra denne perioden, og at de alle sa det samme: Min skjebne var ikke unik, "alle" hadde det som meg.

 

Fra venstre Hanne Steien, utstillingsdesigner, Anton Weiss-Wendt, kurator og Guri Hjeltnes, HL-senterets direktør

 

Anton Weiss-Wendt, seniorforsker ved HL-senteret og Helmuts barnebarn, er utstillingens kurator. Takket være hans families personlige materiale får man et uvanlig nært blikk inn i en svært lukket verden.

Utstillingen er åpen frem til 31. desember.

Publisert 3. juni 2016 15:58 - Sist endret 25. okt. 2018 09:44