På jakt i franske arkiver

HL-senteret har i januar 2016 gjennomført søk i franske departementsarkiver i Sarthe, Maine-et-Loire og Indre-et-Loire. Målet var å finne opplysninger om norske rom som satt i franske konsentrasjonsleire under andre verdenskrig.

Forskningsarbeidet i Frankrike følger opp rapporten "Å bli dem kvit ..."

Fyller kunnskapshull

Arbeidet som nå er innledet i Frankrike følger opp og kompletterer rapporten «Å bli dem kvit…» som dokumenterte 62 norske dødsofre i Holocaust. Disse var internert i belgiske leire. Forskningsarbeidet i Frankrike fyller noen av kunnskapshullene. Arbeidet dokumenterte at norske rom hadde vært internert i «nomadeleirene» Linas-Monthléry, Mulsanne og Montreuil-Bellay i perioden april 1942-august 1943. Karl Josef (17 år) døde som følge av tuberkulose han hadde fått i leiren Montreuil-Bellay. Dette bringer antallet dokumenterte Holocaust-ofre fra gruppen norske rom opp i 63.

Behov for mer forskning

-Vi vet fremdeles ikke hvor norske rom i Frankrike befant seg før april 1942, og forskningen har så langt heller ikke gitt opplysninger om noen etter 1. juni 1944, sier historiker Carl-Emil Vogt ved HL-senteret. - Det er fremdeles individer vi ikke har funnet, og det er derfor behov for mer forskning.

Les Carl-Emil Vogt kronikk i Dagsavisen Fremtiden og mer om HL-senterets funn i franske arkiver.

Publisert 4. feb. 2016 15:20 - Sist endret 1. apr. 2016 10:42