HL-senteret med seminarer i Portugal

HL-senteret arrangerte denne og forrige uke en seminarrekke i de portugisiske byene Castelo de Vide og Belmonte. Temaene var metoder for historieformidling og hvordan man kan bruke arkivmateriale for å fortelle historier på nye måter. Deltakerne var fra museer i området rundt de to byene.

Kirsten Meadow, formidler ved HL-senteret, snakket om minnekultur.

Den jødiske historien i Portugal går tilbake til middelalderen. Rundt år 1400 var det omtrent 30 jødiske samfunn spredt over hele Portugal, men under inkvisisjonen ble jøder tvunget til å konvertere til kristendommen, og måtte utøve sin religion i hemmelighet. Etter 1525 fantes det offisielt ikke jøder på den iberiske halvøya.

Prosjektet går ut på å gjøre den jødiske historien kjent som en integrert del av den portugisiske historien og kulturen. The Portuguese Network of Jewish Quarters arbeider blant annet med å etablere en sefardisk rute gjennom Portugal, bestående av verneverdige steder og bygninger.

Seminarene inngår i det EØS-finansierte prosjektet «Routes of Sepharad», og er en del av  samarbeidet HL-senteret har med organisasjonen The Portuguese Network of Jewish Quarters. Samarbeidet fortsetter i 2017, og da vil HL-senteret etter planen åpne en utstilling i Norge om portugisisk jødisk historie. 

Publisert 28. okt. 2016 11:38 - Sist endret 25. okt. 2018 09:44