Kunstutstillingen «Yiddish for alle» åpnet på HL-senteret.

Utstillingen som åpnet i dag er resultatet av en workshop der 11 norske og polske kunstnere, uten forhåndskunnskap om jiddish, skapte sine egne jiddish-inspirerte kunstverk. 

Statsråd Vidar Helgesen. Foto: HL-senteret

Foran nærmere 100 fremmøtte åpnet statsråd Vidar Helgesen utstillingen. Den inngår i et større EØS-støttet prosjekt der et av målene er å presentere jiddish for et moderne polsk og norsk publikum. Før 1939 snakket om lag syv millioner mennesker i Europa jiddish, og det er dermed en viktig del av den felles-europeiske kulturarven som nærmest ble utryddet under krigen.

I sin tale sa Helgesen blant annet at det å bevare Europas jødiske arv har vært en prioritet når det gjelder bruken av EØS-midlene. Han knyttet videre kunst og utdanning til kampen mot fordommer, og understreket betydningen av dette også i kampen mot antisemittisme. Les hele Helgesens tale her.

I tilknytning til åpningen ønsket Guri Hjeltnes, HL-senterets direktør, velkommen, og Bente Kahan fra Bente Kahan Foundation fortalte om organisasjonens rolle i "Jiddish for alle"-prosjektet, og om sitt arbeid i den polske byen Wroclaw - byen der kunstverkene ble til i løpet av to uker i månedsskiftet juli-august. Les mer om utstillingen, workshopen og kunstnerne, og om ildsjelen Bente Kahan og hennes Bente Kahan Foundation.

Publisert 3. sep. 2015 18:14 - Sist endret 21. apr. 2022 11:46