Holocaustmarkeringen viktigere enn på lenge

- Dagens markering er dessverre mer aktuell enn på lenge, med flere angrep på den jødiske minoriteten i Europa, sa kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner under markeringen av den internasjonale Holocaustdagen på Akershuskaia tirsdag. Det er i år 70 år siden fangene i konsentrasjons- og utryddelsesleiren Auschwitz-Birkenau ble satt fri. Sanner deltok i markeringen sammen med blant andre Hennes Kongelige Høyhet Kronprinsesse Mette-Marit, Samuel Steimann, ambassadører, statsråder, Oslos ordfører og en rekke andre. Holocaustdagen i Oslo arrangeres av HL-senteret.

- Auschwitz har blitt det fremste symbolet på nazistenes utryddelsespolitikk. Men 27. januar handler ikke bare om historien – om å minnes og markere det som har vært. Holocaustdagen er også en viktig dag for å lære av historien. Dagen i dag kan vi bruke til å bygge opp kunnskap og bygge ned fordommer, sa Sanner.

Sanner møtte tidligere på dagen også skoleelever, sammen med Samuel Steinmann, den siste nålevende som overlevde Holocaust av de 772 norske jødene som ble deportert. - Kunnskapsoverføring mellom generasjonene er av stor betydning, nettopp derfor var det interessant å få møte Steinmann sammen med skoleelevene i dag, sa Sanner i talen. Han understreket at selv om andre verdenskrig er historie, er diskriminering av minoriteter fortsatt skremmende aktuelt.- Vi ser at flere forsøker å skape et skille mellom oss og dem. Fordomsfulle og negative uttalelser om andre, og regelrett hatefulle ytringer spres på internett, ikke minst i sosiale medier. Noen av disse rammer minoriteter hardest, sa Sanner.

Han la til at det ikke er minoritetenes ansvar å ta et oppgjør med hatprat, diskriminering og rasisme. - Det er ikke jødenes ansvar å bekjempe antisemittisme. Det er et felles ansvar, det er storsamfunnets ansvar. I et åpent og liberalt samfunn er ytringsfriheten en fundamental rettighet. Også retten til å ytre seg kritisk og sårende. Men et liberalt samfunn bygger også på at vi sammen står opp for de verdiene vi ønsker å bygge samfunnet på, at vi går foran som gode eksempler og at vi tar til motmæle mot rasisme og hatprat rettet mot minoriteter, sa Sanner. La oss bruke dagen i dag til å minne oss selv om at vi aldri må henfalle til likegyldighet. Vi har alle et ansvar for at de som lever og bor her føler seg som en del av det norske samfunnet, samtidig som vi har takhøyde for mangfold og viser respekt for forskjellighet, sa statsråden.

De øvrige taler og apeller fra arrangementet vil komme på nettsidene med det første.

 

Publisert 10. mars 2015 13:13 - Sist endret 25. okt. 2018 09:44