«Rett foran meg tok de til side mennesker jeg kjente, selv barn i 12-årsalderen»

4. juni åpnet fotoutstillingen «Abandoned at Srebrenica - 20th Commemoration» på Holocaust-senteret. Utstillingen markerer at det i år er 20 år siden folkemordet fant sted.

Bilder fra utstillingen. Foto: HL-senteret

Tilstede ved den høytidelige åpningen, som foregikk utendørs i Villa Grandes hage, var både den bosniske statsministeren Denis Zvizdic, den bosniske ambassadøren til Norge Emir Poljo og en rekke representanter for bosniere i Norge. Senterets direktør Guri Hjeltnes ledet åpningen.

Les Guri Hjeltnes tale

 

Øyenvitnet

Zumra Sehomerovic, som er sentral i organisasjonen “Mothers of the Enclaves of Srebrenica and Zepa», ser på det som sin livsoppgave å bidra til at det som skjedde for 20 år siden ikke skal bli glemt. I sin tale beskrev hun på en rolig og verdig måte de rystende årene, månedene og dagene som førte frem mot Srebrenicas fall den 11. juli 1995.

 

Folkemordet

I den påfølgende uken etter 11. juli, da nederlandske FN-soldater overga byen, ble mer enn 8000 gutter og menn massakrert, blant dem Zumra Sehomerovic’ ektemann. Mannen ble ført vekk etter at ekteparet, sammen med andre sivile, hadde blitt deportert ut av byen. – Vi ble delt inn i grupper av gamle, menn, gutter, kvinner og jenter, og mødre ble skilt fra sine små barn. Rett foran meg tok de til side mennesker jeg selv kjente, selv barn i 12-årsalderen. Mødrene ba og skrek, nytteløst, om at de måtte la barna være, fortalte Sehomerovic.

 

Sannhet og rettferdighet

Hevngjerrighet etter en slik ufattelig og meningsløs voldsbruk ville vært en forståelig reaksjon. Mødreforeningen, som Sehomerovic representerer, har et annet perspektiv. –Målet med organisasjonen er sannhet, rettferdighet og å ta ansvar for ofrene fra Srebrenica og Zepa, sa hun i talen. De overvåker blant annet utgravingene av massegravene, identifiseringsarbeidet, begravelsene, og tar vare på de gamle, de syke, og barn som har mistet en eller begge foreldrene.   

Les Zumra Sehomerovic’ tale

 

Utstillingen

Etter talene ble podiet overlatt til den bosniske strengekvartetten Sarajevo String Quartet, som spilte Albinonis Adagio i G-moll. Deretter erklærte den bosniske statsministeren utstillingen for åpnet, og ga ordet til norskbosniske Edin Kadribegovic. Han ledet omvisningen og fortalte historiene bak noen av fotografiene. Kadribegovic kom selv til Norge som flyktning fra Bosnia, og har sammen med HL-senterets Harald Syse vært kurator og initiativtaker til utstillingen.

Det er den verdenskjente bosniske kunstneren Tarik Samarah som har tatt de 14 fremviste bildene. De ble tatt i perioden 2002 til 2004, er i svart-hvitt og dokumenterer folkemordet, ofte på en subtil måte, gjennom bilder av blant annet folketomme gater og forlatte eiendeler.

Tarik Samarahs fotografier har blitt vist en rekke steder i verden, blant annet i Holocaust-museet i Washington DC, FN-bygningen i New York og i det nederlandske parlamentet i Haag.  Han har også en permanent utstilling i Sarajevo, i galleriet med det talende navnet 11.07.95.

 

Utstillingen på HL-senteret er åpen for publikum hver dag fra kl. 10.00 – 18.00 frem til 31. august.

Publisert 8. juni 2015 12:57 - Sist endret 25. okt. 2018 09:44