Donaus skipsklokke på HL-senteret

Nå er skipsklokken fra fangeskipet Donau en del av HL-senterets permanente utstilling. Dette ble markert på Villa Grande 9. april.  Samuel Steinmann, den eneste overlevende fra Donaus jødetransport i 1942, deltok i den stemningsfulle seremonien.

- Det gir meg frysninger å stå ved siden av skipsklokken, men det er en viktig gjenstand å ha for utstillingen, sa Steinmann

Samuel Steinmann og Guri Hjeltnes ved skipsklokken fra Donau, som 9. april ble overrakt HL-senteret fra Norges Hjemmefrontmuseum.

Klokken har tidligere stått utstilt på  Norges Hjemmefrontmuseum, men er nå plassert som en åpning av HL-senterets permanente utstilling om Holocaust. Skipet gikk i hele krigstiden i rute mellom Stettin og Oslo. Den fraktet alt fra soldater og forsyninger, til russiske fanger og norske offiserer og studenter. Donau er imidlertid mest kjent for transporten av de norske jødene 26. november 1942 - 302 menn, 188 kvinner og 42 barn. Bare ni menn fra denne transporten overlevde 2. verdenskrig.

- Mer enn noe annet symboliserer skipsklokken fra Donau forsøket på å tilintetgjøre jødene i Norge. Deportasjonen inngikk i et europeisk utryddelsesprosjekt, der nazistene ville renske Europa for jøder. Slik inngår en liten skipsklokke i den store historien, understreket HL-senterets direktør, Guri Hjeltnes, i sin tale under markeringen.

Den 9. april var også en klasse fra Majorstuen skole gjester på HL-senteret. Elevene var på samme alder som den jødiske piken Kathe Lasnik fra samme skole. Også hun var med Donau i 1942, men kom aldri hjem. Klassen fikk et gripende møte med Samuel Steinmann, som fortalte fra han ble hentet av norsk politi - til han som en av de meget få kom hjem i live i 1945.

Markeringen ble avsluttet med at filolinisten Arve Tellefsen spilte melodien Månestråle - en sang som ble sunget av en jødisk kvinne ombord på Donau på vei mot Tyskland, Polen og endestasjonen Auschwitz Birkenau.

 

 

Elever fra Majorstuen skole fikk møte Samuel Steinmann.

Publisert 9. apr. 2014 18:39 - Sist endret 25. okt. 2018 09:44