Bevegende besøk av tre overlevende fra Polen og Praha

Søndag kom tre Holocaust-overlevende på besøk til HL-senteret - tvillingsøstrene Felicitas Borges og Susanna Karen og deres kusine Ruth Wachner Pagirsky. I følget med de tre spreke kvinnene i 90-års alderen var Pagirskys to døtre Susan og Regina. Tvillingene Felicitas og Susanna og kusinen Ruth ble alle født i Berlin, men så skiltes familienes veier.

Tre Holocaust-overlevende på besøk på HL-senteret på Bygdøy, sammen med to døtre. Foran fra v. Felicitas Borges, Ruth Wachner Pagirsky og Susanna Karen. Bak fra v. direktør Guri Hjeltnes, Susan Pagirsky Folys og Regina Pagirsky Skyer.

Tvillingenes familie flyttet til Praha, søstrene danset ballett som tenåringer og fortsatte å danse i sitt kompani et par år inn i verdenskrigen, og lyktes i å skjule sin jødiske herkomst.

Ruth Pagirskys familie flyktet fra nazi-Tyskland til Polen i 1936, bare for å stå ansikt til ansikt med tyskerne da Tyskland invaderte Polen tre år senere. Ruth slapp unna ved å late som om hun var polsk slavearbeider. Hun ble sendt til en tysk gård og lot som hun var stum for ikke å avsløre sin tyske aksent. Ruth mistet 300 familiemedlemmer i Holocaust. Pagirsky utgir i september en memoarbok på Museum of Jewish Heritage i New York. Pagirsky har reist mye rundt og snakket med skoleelever i New York-området.

De tre Holocaust-overlevende tikk omvisning i HL-senterets utstilling av direktør Guri Hjeltnes. De tre Holocaust-overlevende var svært interessert i de norske jødenes skjebne og allment i norsk krigs- og okkupasjonshistorie. De hadde god kunnskap om norsk krigshistorie, og hadde mange kommentarer og spørsmål underveis i utstillingen. Ruth Pagirsky fortalte at hun alltid drar til et Holocaust-museum eller senter når hun reiser noe sted, i håp om å finne ut mer om hva som skjedde med hennes store familie. - Det var et bevegende besøk, forteller Guri Hjeltnes.

Publisert 20. aug. 2013 12:21 - Sist endret 25. okt. 2018 09:44