Strålende innsats av besøkende ASF-gruppe

Det vaskes og ryddes, kopieres og sorteres i stor stil på HL-senteret om dagen. Og de som er så dyktige, er en gruppe på 15 frivillige fra organisasjonen ASF - Aktion Sühnezeichen Friedensdienste som tilbød seg å være på senteret i et par uker som ledd i en ASF-leir i Norge denne sommeren.

Med koster, bøtter og det som ellers behøves for å gjøre rent har denne ASF-gruppen vært høyt og lavt på HL-senteret de siste dagene - til stor glede for både ansatte og besøkende. Foran sitter Andri Moskal, Ukraina. Fra venstre i rekken bak ser vi Sergio Alonso Porras, Spania, Nils Wede, Tyskland, lederne Robert Münch og Jonas Buddeberg, begge fra Tyskland, og Verena Schmidt, Tyskland. På neste trinn sitter Marta Labai, Ukraina, Oleksi Bedzir, Ukraina, Sophie Hinzmann, Tyskland, Ira Tanasichuk, Ukraina, Ann-Kathrin Zenses, Nederland og Lothar Goetze. De tre som sitter bakerst er Oksana Karas, Ukraina, Sebastian Offermann, Tyskland og Jan Schultheiss, Tyskland

De fleste av deltagerne kommer fra Tyskland, men dette er en internasjonalt sammensatt gruppe med deltakere også fra Ukraina, Nederland og Spania. 

ASF ble grunnlagt i 1959 - av en gruppe entusiaster innen den protestantiske kirken som ønsket å gjøre noe godt for mennesker som hadde lidd under tysk okkupasjon under krigen. I dag har ASF et profesjonelt kontor i Berlin, som har ansvar for prosjekter i 13 forskjellige land i Europa - ca. 130 frivillige deltar hvert år.

Norge var deltakende land helt fra 1959, og det har kommet enkeltpersoner og grupper hit hvert år siden den gangen. I begynnelsen konsentrerte de seg om å hjelpe til i Nord-Norge - den første gruppen bygget et hus på en gård i Finmark der det bodde funksjonshemmede. Neste år ble det bygget en kirke, og siden har deltakerne deltatt i et utall prosjekter mange steder i landet.

Det er Robert Münch og Jonas Buddeberg – begge snakker flytende norsk – som har ansvar for den arbeidsomme og blide gruppen frivillige. De har deltatt i lignende prosjekter gjennom samme organisasjon flere ganger tidligere – blant annet har Robert arbeidet i ett år ved det jødiske aldershjemmet i Oslo.

Rørende er det at Lothar Goetze, som er 72 år, deltok i den aller første gruppen som kom til Norge i 1959. Fortsatt ønsker han altså å gjøre en innsats. Fantastisk. Ifølge Robert og Jonas har de alle en spesiell historie å fortelle om sin bakgrunn, hvorfor de deltar i prosjektet, hva de lærer og hva de ønsker å oppnå gjennom en slik spesiell arbeidsleir.

Sikkert er det at HL-senteret er mer enn takknemlig for alt de har gjort og gjør for oss i løpet av tiden de er her – og ønsker hjertelig velkommen tilbake neste år.

 

 

Publisert 20. aug. 2013 18:32 - Sist endret 25. okt. 2018 09:44