Nyheter

Collage med portretter på fargerike bakgrunner, teksten "Avbrutte liv".
Publisert 28. okt. 2022 11:42

De var begavede kunstnere, men fikk sine livstråder revet over. Gjennom utstillingen «Avbrutte liv» kan du møte 15 kunstnere fra hele Europa som ble myrdet under Holocaust.

Snakkeboble med fugler som flyr ut, himmel i bakgrunnen
Publisert 30. sep. 2022 10:41

Ytringsfriheten skal sikre informasjonsflyt, opplyste debatter, demokrati og delt forståelse i et samfunn. Men for mye informasjon kan gi motsatt effekt, sa Gavan Titley, professor i medievitenskap ved Maynooth University i Irland.

En forsamling i et stort rom
Publisert 23. sep. 2022 10:07

Årskonferansen til The Federation of International Human Rights Museums (FIHRM) for 2022 er lagt til Norge og organisert av Demokratinettverket. Onsdag 21. September var HL-senteret vertskap for arrangementet.

Bildet viser omslaget på boken "Rasisme". Den har et bilde av en jordklode med et halvåpen egg med et menneske i fosterstilling inni.
Publisert 14. sep. 2022 11:00

Det er ikke lenger veldig kontroversielt å si at det finnes rasisme i Norge. Mange påsto tidligere at begrepet var irrelevant og fenomenet nærmest ikke-eksisterende i vårt land. Nå er rasisme et tema i alt fra lørdagsunderholdning til partiprogrammer, utstillinger og debatter.
Forsker Cora Alexa Døving på HL-senteret skriver om f
enomenet, forskningen og erfaringene i den nye boken "Rasisme".

Publisert 2. sep. 2022 14:58

Etter et par år med pandemirestriksjoner hvor en rekke konferanser og workshops er blitt utsatt, er HL-senteret nærmere en normal tilværelse igjen. Vi er glade for å kunne arrangere ikke mindre enn fire konferanser i september.

Publisert 12. aug. 2022 10:13

En stol på minnesmerket over de deporterte jødene fra Norge, som står ved Akershuskaia, ble forrige uke tagget med spray og et slagord mot cruisetrafikken. HL-senterets direktør Guri Hjeltnes kalte ugjerningen vandalisme, mange medier fulgte opp, og politiet opprettet sak. Kunst i offentlig rom, KORO, som har forvaltningsansvaret for kunstverket fikk raskt fjernet taggingen sist mandag

Bildet viser titlene på HL-sentrenes arrangementer under Arendalsuka 2022 og Arendalsukas logo.
Publisert 11. aug. 2022 10:14

HL-senteret deltar på Arendalsuka 2022 med tre egne arrangementer og ett fellesarrangement med de andre Freds- og menneskerettighetssentrene.  

Illustrasjon med bokas forside, tittel og forfatter, samt sommerblomster
Publisert 20. juli 2022 08:06

– Enkelte historiefaglige verk løfter seg lang utover emnet de tar for seg. De skaper refleksjoner og gir oss innsikter som gjør dem gode «å tenke med», også i helt andre sammenhenger enn bøkene behandler. Et slikt verk, som har inspirert meg gjennom hele min forskerkarriere, er Norman Cohns «Europas indre demoner», første gang utgitt i 1977, sier Terje Emberland, forsker ved HL-senteret.

Guri Hjeltnes mottar blomster av styreleder Bente Sandvig i HL-senterets styret.
Publisert 28. juni 2022 17:43

Med "ærbødig oppdrag fra Hans Majestet Kongen" overrakte kansellisjef Mette Tverli utnevnelsen «Ridder av 1. klasse av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden" til Guri Hjeltnes mandag 27. juni. Hun mottok utmerkelsen for fremme av kunnskap om krigshistorien.

Gruppe med finpyntede norske barn med norske flagg
Publisert 13. mai 2022 12:41

Nasjonaldagen i Norge har lange tradisjoner. Opprinnelsen er selvfølgelig 1814 - Grunnlovens tilblivelse. Men rett skal være rett: Egentlig var jo Grunnloven ferdig skrevet og vedtatt allerede den 16. mai. Den ble renskrevet 17. mai og høytidelig undertegnet av samtlige eidsvollsmenn (de var selvsagt bare menn) den 18. mai 1814.

Unge jenter med norsk flagg går i tog
Publisert 6. mai 2022 08:36

Søndag 8. mai, frigjøringsdagen, vil det være et fyldig program på HL-senteret for barn og voksne, med opplesing og samtaler, ekstra omvisninger i utstillingene og uteservering i hagen.  

 

Bildet viser en folkemende og en liten gutt med hendene i været, samt tyskere som peker mot dem med geværer
Publisert 19. apr. 2022 07:00

I 1943 ga Heinrich Himmler, SS-leder og artkitekt bak folkemordet på jødene, ordre om at den jødiske ghettoen i Warszawa skulle utslettes. De fleste ghettoboerne var da allerede sendt til dødsleirer, men de gjenværende polske jødene tok opp kampen mot den tyske overmakten og kjempet til siste mann. Oppstanden markeres 19. april hvert år.

Bildet viser klærne til noen av ofrene for folkemordet av tutsier i Rwanda, samlet på et minnested i Nyamata.
Publisert 7. apr. 2022 15:02

Russland anklages for folkemord i Ukraina. Samtidig forsøker president Putin å legitimere invasjonen med påstanden om at ukrainerne har begått folkemord. Helt fra forhandlingene om folkemordkonvensjonen startet, er begrepet brukt i et politisk spill. Uttrykket folkemord har voldsom moralsk kraft, men konvensjonen har gitt få konkrete konsekvenser.

Publisert 18. feb. 2022 12:22

HL-senteret tok imot en engasjert og interessert Utenriksminister 14. februar. Anniken Huitfeld ønsket å se både den historiske utstillingen og samtidsutstillingen om hverdagsrasisme. Som historiker ønsket ministeren også en omvisning i bunkeren. 

Publisert 5. feb. 2022 22:07

HL-senterets første direktør Odd-Bjørn Fure fyller 80 år. Han nedla en kjempeinnsats for å etablere HL-senteret i det norske samfunnet.