Besøksadresse
Villa Grande
Huk aveny 56 (kart)
OSLO
Postadresse
Postboks 1168
Blindern
0318
Oslo
Estland passer ikke inn i den tradisjonelle fortellingen om Holocaust i Øst-Europa. Her var det ingen ghettoer, og jødene ble myrdet etter pseudo-rettslige prosesser. Hvorfor var det slik, og hvordan ble oppgjøret med egen fortid?
I dette foredraget ser professor Bernt Hagtvet på dagens kriser i lys av mellomkrigstidens erfaringer. Har vi noe å lære? Har vi grunn til å frykte framtiden?
I vårens første foredrag i serien "Krig, okkupasjon og oppgjør" tar forfatter Asbjørn Jaklin for seg den "brente jords taktikks" helter, ofre, og skyldige.
Det er i år 100 år siden den russiske februarrevolusjonen. Historiker og journalist Halvor Tjønn tar oss med på en spennende historisk reise til vårt store naboland i øst.
Tysklands systematiske drap i Namibia i perioden 1903-1908, regnes som det tjuende århundres første folkemord. Professor Peter Katjavivi, president i Namibias parlament, kommer for å snakke om veien videre, et tema som er spesielt aktuelt i disse dager da det foregår samtaler mellom Tyskland og Namibia om en formell unnskyldning og krigserstatninger.
Phoebus stryketrio med Tor Johan Bøen på fiolin, Benedicte Royer på bratsj og Aurelienne Brauer på cello spiller stryketrioer av Joseph Haydn og Divertimento Ess-dur KV 563 av Wolfgang Amadeus Mozart.
Billettpriser: 200 kr., studenter/barn: 150 kr.
Historikerne Nik Brandal og Eirik Brazier viser i dette foredraget hvordan innføringen av ny fremmedlovgivning under første verdenskrig definerte og utdefinerte hvem som var en del av det norske samfunnet.
Historikerne Nik Brandal og Eirik Brazier viser i dette foredraget hvordan innføringen av ny fremmedlovgivning under første verdenskrig definerte og utdefinerte hvem som var en del av det norske samfunnet. Se foredraget i opptak.
I dette foredraget ser journalist og forfatter Øyvind Strømmen på dagens medievirkelighet. Han tar for seg troll, politiske troll og falske nyheter, og inviterer med på en reise gjennom bits og bytes, løgner og halvsannheter, Breitbart og skjegg i postkassen.
Flyktningstrømmer, terrorhandlinger og økonomisk usikkerhet har gitt sterke nasjonalistiske utslag i Europa. Stater krangler om flyktningkvoter og fri bevegelse av arbeidskraft. I dette foredraget drøfter forsker Cathrine Moe Thorleifsson hvordan fiendebilder blir mobilisert i respons til globaliseringens kriser.
Hvordan kan aktuelle finansieringsmodeller utformes slik at de er i samsvar med menneskerettighetene og bidrar til inkludering? Spørsmålet er aktuelt i forbindelse med forslaget til en ny felles lov om tros- og livssynssamfunn som etter planen skal sendes ut på høring allerede i vår.
Arve Tellefsen på fiolin og Margareta Nilssen på klaver spiller satser fra sonater av Brahms, Grieg og Franck, satt sammen til et hele.
Velkommen til den nasjonale minnemarkeringen av Den internasjonale Holocaustdagen 27. januar. Markeringen finner sted ved Minnesmerket over deporterte norske jøder ved utstikker 1 på Akershuskaia i Oslo. Det var herfra de norske jødene ble deportert med S/S Donau, og senere andre skip, til konsentrasjons- og dødsleirer.
Siden åpningen i oktober 2014 har “Museum of the History of Polish Jews i Warszawa” fått stor oppmerksomhet fra media, publikum og eksperter. I foredraget vil museets høyt anerkjente direktør Dariusz Stola fokusere på utfordringer som museet møter.
I høstens siste foredrag i serien "Krig, okkupasjon og oppgjør", drøfter Terje Emberland, seniorforsker ved HL-senteret, bruken av antisemittiske konspirasjonsteorier innen norsk nazisme før og under okkupasjonen.
Foredragsholder Øystein Hetland, doktorgradsstipendiat ved HL-senteret, arbeider med et prosjekt om norsk politi under andre verdenskrig. De tyske okkupantene, og spesielt SS, hadde et klart mål for det norske politiet: Det skulle bli en ivrig og overbevist håndhever av nazistisk politikk.
Bente Kahan opptrer denne kvelden med egne melodier til dikt av den polske samtidsforfatteren Tadeusz Rózewich. Stykket hadde premiere i Wrozlaw, Polen i 2015, og var en del av programmet til "Wroclaw European Capital of Culture 2016".
Under massearrestasjonene av jøder i Norge høsten 1942, klarte flere hundre jødiske barn og unge å flykte til Sverige. De individuelle opplevelsene til dem som på denne måten overlevde det norske Holocaust, løftes fram i dette foredraget av historiker og forfatter Birgit H. Rimstad.
Som grunnlegger av fascismen og statsminister i Italia fra 1922 til 1943, forsøkte Benito Mussolini å «forme» italienerne etter nye kriterier og verdier – å skape «det nye mennesket». Fascisme-forskere har lenge ment at bevegelsens suksess i stor grad skyldtes vold og krigerske symboler. Foredragsholder Elisabetta Wolffs synspunkt er at oppslutningen først og fremst kan tilskrives Mussolinis politiske budskap.
I dette foredraget tar Anette Homlong Storeide utgangspunkt i Administrasjonsrådets oppfordring til norsk industri om "å holde hjulene i gang" etter den kaotiske situasjonen som oppsto som følge av det tyske angrepet på Norge 9. april 1940. Dette ble starten på et fem år langt dilemma: Hvor gikk grensen mellom å holde produksjon og sysselsetting oppe, og uakseptabel kollaborasjon med okkupasjonsmakten?
Den 7. november lanserer Ingvill Plesner sin nye bok om Religionspolitikk. I forbindelse med lanseringen blir det et debattseminar der forfatteren, Anine Kierulf (Norsk senter for menneskerettigheter), Alexa Døving (HL-senteret), Sylo Taraku (Agenda) og Andreas Hompland (sosiolog) deltar.
I dette foredraget tar historiker Ingjerd Veiden Brakstad for seg 1990-tallets kriger og folkemord i Bosnia-Hercegovina og Rwanda. Bakgrunnen for disse konfliktene ble ofte forklart med “eldgammelt hat”, til tross for at “eldgammelt hat” egner seg dårlig som forklaring på folkemord og andre former for politisk massevold. Likevel hadde denne myten stor innflytelse på hvordan de to hendelsene ble forstått av omverdenen.
Bli med på denne filmmarkeringen av at det er 80 år siden den spanske borgerkrigen startet. Vi viser filmene "Sommerfuglens tunge" og "13 roser". Det blir også innlegg ved Sigrun Slapgard, forfatter og journalist i NRKs utenriksredaksjon.
Romania har i 2016 formannskapet i International Holocaust Remembrance Alliance (IHRA). Det markeres gjennom foredrag, konsert og mottakelse på HL-senteret, med den rumenske ambassadøren til Norge, Adrian Davidoiu, som vertskap.
Det er urolige tider i Europa, med flyktningstrømmer, terrorhandlinger, et Storbritannia på vei ut av EU og pågående krigshandlinger i Ukraina. Direktør ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) Ulf Sverdrup, vil i dette foredraget snakke om tilstanden i dagens Europa.