Besøksadresse
Villa Grande
Huk aveny 56 (kart)
OSLO
Postadresse
Postboks 1168
Blindern
0318
Oslo
Foredrag ved Sigrun Slapgard. Det ble sagt om Sigrid Undset at hun var det første mannfolket som ledet Forfatterforeningen. Likevel ble hun og hennes store innsats lenge før 2. verdenskrig nærmest glemt.
Benedicte Royer på bratsj, mezzosopran Eira Sjaastad og Sanae Yoshida på klaver urfremfører verket "Wound" av komponist Martin Ødegaard. De fremfører også musikk skrevet av Robert Schumann, Hermann Reutter, Joseph Marx og Johannes Brahms.
Sammen med produsent Morten Conradi ser vi denne sterke og rørende dokumentaren om Igor Jakovlevitsj Trapitsin (1918–2014), en av de mange sovjetrussiske krigsfangene som arbeidet i de tyske arbeidsleirene i Norge under krigen. Medfangene lagde instrumenter til han, og de tyske vaktene lot han spille. Det reddet livet hans. Etter frigjøringen i 1945 møtte Igor regissørens far i Brønnøysund, og de knyttet sterke bånd.
Foredrag ved Jon Rognlien. Fascisme-begrepet brukes i mange sammenhenger, og diskusjonene om hva som kan kalles fascisme og ikke, tar ingen ende. Men hva betyr egentlig selve ordet? Hva fikk Mussolini til å velge fasces-symbolet og hvor hadde han sine ideer fra?
"Makt, motmakt og avmakt. Nazifiseringsfremstøt og holdningskamp på Universitetet 1940-1943", foredrag ved Jorunn Sem Fure.
Studentersamfunnet ble oppløst av okkupasjonsmyndighetene 24. september 1940 etter en foredragskveld der talerne og tilhørerne markerte en antinazistisk front. Dette var siste gang på fem år det frie ord ble benyttet fra den tradisjonsrike akademiske talerstolen.
Foredrag ved Cora Alexa Døving. Begrepet rasisme har vært brukt om forferdelige hendelser, monumental urettferdighet og stor lidelse gjennom tidene. Men det beskriver også hendelser, ytringer og holdninger vi finner rundt oss til daglig.
"SS-staten Norge. De norske Waffen-SS-frivillige og Himmlers planer for Norge", foredrag ved Terje Emberland.
Av alle tyske instanser var det SS som hadde de mest ambisiøse og langsiktig mål i det okkuperte Norge. Opprettelsen av en tysk sivilforvaltning under Reichskommissar Terboven ga SS stor makt til å forsøke å gjennomføre ambisjonene om rask innlemmelse i fremtidens storgermanske rike.
På denne skjebnesvangre datoen, også for jødene som var internert i Berg fangeleir under krigen, skal vi minnes dem gjennom et besøk.
Fiolinist Tor Johan Bøen og Helge Kjekshus på klaver spiller verker av Robert Schumann og Johannes Brahms.
Priser: Voksne kr. 200,- honnør kr.150,- barn/studenter kr.100,-
Maria Rosvoll samtaler med Natalina Jansen, Jan Jansen og Robert Lorentzen.
På den internasjonale rom-dagen i år beklaget statsminister Erna Solberg den rasistiske politikken som har blitt ført mot norske rom før, under og etter 2. verdenskrig. Unnskyldningen kom etter at HL-senteret hadde lagt fram rapporten "Å bli dem kvit. Utviklingen av en "sigøynerpolitikk og utryddelsen av norske rom".
Hvordan kan skolen motvirke gruppefiendtlighet og udemokratiske holdninger? Hvordan fremme demokrati og inkludering? Disse spørsmålene tas opp på Dembra-konferansen 2015.
Filmskaperen Knut Erik Jensen, regissøren bak blant annet "Heftig og begeistret", opplevde som liten gutt tyskernes brente jords taktikk i Finnmark og Nord-Troms høsten 1944. Han viser film og forteller om denne tiden og gjenoppbyggingsarbeidet som fulgte.
Iselin Theiens “Fra krig til krig” er en biografi om en norsk gigant – C. J. Hambro - den store redningsmannen 9. april, og om hans kjærlighetsforhold til skuespilleren Gyda Christensen.
Boken er også et portrett av Norge og Europa i den turbulente mellomkrigstida.
Vebjørn Anvik på klaver spiller musikkstykker av Lasse Thoresen, W.A. Mozart, Sergei Prokofiev, Frederic Chopin og Maurice Ravel.
I foredragsserien "Et ufritt Norge" har vi kommet frem til Bjarte Brulands foredrag: "Deportasjonen av jøder fra Norge under 2. verdenskrig. Antijødisk politikk i Norge i europeisk perspektiv."
Historiker Sigurd Sørlies bok behandler et av de mest dramatiske og myteomspunne temaer i den norske krigs- og okkupasjonshistorien: de såkalte frontkjemperne. Av de ca. 4 500 nordmennene som gikk i tysk krigstjeneste, havnet det store flertallet i SS-avdelinger på østfronten.
Velkommen til konsert med sopran Ragnhild Heiland Sørensen og Einar Steen-Nøkleberg ved klaveret. De fremfører verker av Gustav Mahler, Halfdan Kjerulf og Johannes Brahms.
20 år etter de verste grusomhetene på europeisk jord siden 2. verdenskrig, er krigens redsler fortsatt som åpne sår i Bosnia. Denne internasjonale konferansen samler forskere fra universiteter i USA, England, Irland, Island, Sverige, Danmark og Norge for å se på omstendighetene rundt Srebrenica-massakren, og analysere langtidseffekten på inter-etniske relasjoner på Balkan.
Norsk Pressehistorisk Forening og HL-senteret inviterer til seminar om norske mediers dekning av minoriteter, 21. september 2015.
Bernt H. Lund vokste opp i et hjem preget av politisk engasjement og foreldrenes kristen-pasifistiske livssyn. I 1942, samme år som han tok examen artium, ble han arrestert for illegal avisdistribusjon og satt på Grini og deretter i Sachsenhausen i Tyskland fram til frigjøringen i 1945. I samtalen vil Bernt H. Lund reflektere ut fra egne erfaringer, i krig og fred.
HL-senterets venneforening inviterer til foredrag med Bente Kahan. Hun forteller om sitt arbeid i "Stiftelsen Bente Kahan" og om restaureringen av "Hvite Stork-synagogen" i Wroclaw, Polen.
Bente Kahan er født og oppvokst i Oslo, men bor nå i Wroclaw. Hun er styreleder i "Stiftelsen Bente Kahan", og er også utøvende kunstner og musiker.
Velkommen til årvisse Oslo Åpne Hus – denne gangen åpner vi huset både fredag som del av Oslo Kulturnatt og søndag 13. september. Som del av søndagsturen anbefaler vi vandring med omvising i Villa Grandes Hage. Sett også av tid til å lytte til foredraget ved vår egen «eiendomshistoriker», som har funnet mye nytt, interessant stoff om Villa Grandes historie, arkitektur og menneskene som har bodd her. Som siste post på programmet, i tillegg til omvisningene, gjestes vi for tredje gang av skuespiller Bente Børsum med monologen «Min forestilling om mor».
I forbindelse med Oslo kulturnatt 2015 inviteres alle interesserte til å oppleve mangfoldet av hva som rører seg i kultur-Oslo. Kulturnatten er en ulik mulighet til å bli kjent med den fantastiske kulturbyen vår.
Finn favorittene dine blant de over 300 arrangementene, blant dem HL-senteret – helt gratis. Nattens program for HL-senteret finner du nedenfor. Les mer om Oslo kulturnatt her.
Den berømte norske psykiateren Leo Eitinger kom til Norge to ganger: Først som flyktning fra Praha høsten 1939, deretter i mai 1945 som en av få norske Holocaust-overlevende.
Historiker og statsviter Odd-Bjørn Fure belyser i dette foredraget hvordan de tyske okkupasjonsregimene var meget forskjellige og fundert på ulike hensyn. De viktigste av disse var majoritetsbefolkningens plassering i nazistenes trosforestillinger om rasehierarkier, territorienes geostrategiske betydning og landenes ressurser for krigføringen.