Arrangementer - Side 12

Tid: 11. sep. 2016 14:00

Hatkriminalitet er et relativt nytt begrep i norsk offentlighet. Hva er egentlig hatkriminalitet, hvilke saker har vi hatt i Norge, og hvordan arbeider politiet mot denne formen for kriminalitet?

Foredragsholder Ingjerd Hansen er sosiolog, har vært ansatt i Oslo politidistrikt siden 1997, og har vært ansvarlig for rapportene om hatkriminalitet som Oslo politidistrikt har gitt ut. Til daglig jobber hun som seniorrådgiver i politimesterens strategiske stab i Oslo politidistrikt.

Tid: 11. sep. 2016

Hatkriminalitet er et relativt nytt begrep i norsk offentlighet. Hva er egentlig hatkriminalitet, hvilke saker har vi hatt i Norge, og hvordan arbeider politiet mot denne formen for kriminalitet?

Her kan du se Ingjerd Hansens foredrag.

Tid og sted: 5. sep. 2016 08:3016:00, HL-senteret
Tid og sted: 28. aug. 2016 14:00, HL-senteret

80 år etter den spanske borgerkrigens start inviterer vi til en samtale om noen av datidens fremste norske formidlere av inntrykk fra den brutale krigen. Borgerkrigen, som varte fra 1936 til 1939, var en av de mest ideologisk pregede konfliktene i det 20. århundrets historie. Konflikten dreide seg om forholdet mellom demokrati og diktatur og ble i samtiden oppfattet som en kamp mot europeisk fascisme og for demokratiet.

Tid og sted: 27. aug. 2016 10:0012:00, HL-senteret

Opplev fremføringen av tre satser fra Dimitri Shostakovitsjs Strykevartett nr 3 og Ståle Kleibergs Svart melk når Oslo Kammermusikkfestival gjester HL-senteret. 

Tid og sted: 16. juni 2016 13:00, HL-senteret

Et ødelagt minnesmerke graves fram fra snøen på Saltfjellet i Nordland. Restene av en inskripsjonsplate forteller om skjebnen til tusener av sovjetiske krigsfanger som døde i Norge under andre verdenskrig.

Tid og sted: 5. juni 2016 14:00, HL-senteret

Familieforestilling ved Grav litteratur- og teatergruppe. Gjennom dialog, dikt, drama og dans markerer barn (6-14 år) Henrik Wergelands fødselsdag noen dager senere - 17. juni.

Regi: Maj-Christel Skramstad, Anne Jorunn Kydland og Liv Cecilie Birkeland.

Tid og sted: 4. juni 2016 14:00, Gamle festsal, Universitetet i Oslo, Karl Johans gate

Professor Hans Petter Graver vil i foredraget "Dommernes krig" belyse norske og tyske dommeres innsats for, og mot, nasjonalsosialismen. Den tyske nasjonalsosialismen brukte rettsapparatet som en viktig del av undertrykkelse av opposisjon og for å utvikle et samfunn bygget på førerprinsipp og folkefellesskap.

Tid: 2. juni 2016 13:00

Den 2. juni åpner utstillingen "Gulag. Det farfar ikke fortalte". Anton Weiss-Wendt, forskningsleder ved HL-senteret, har sporet opp farfarens historie i Stalins fangeleire. Han har lett i russiske arkiver og gransket farfarens etterlatte papirer og private bilder. Bli med på en særegen og personlig reise til Gulag - og til hvordan de tidligere fangene og det russiske samfunnet i ettertid har forholdt seg til Stalintidens brutalitet. 

Tid og sted: 2. juni 2016 10:003. juni 2016 16:00, HL-senteret

Referanser til sovjetisk fortid, og da spesielt til seieren over Hitlers Tyskland, spiller en viktig rolle i russisk politikk. Når monumenter til ære for Stalin stadig settes opp og minnene om GULag falmer, har historien i økende grad blitt et "politisk gissel" i Putins Russland. Konferansen vil diskutere status for historieskriving og historiefortelling i Russland fra slutten av 1980-tallet og fram til i dag.  

 

 

Tid og sted: 29. mai 2016 14:00, HL-senteret

Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn (STL) feirer 20-års jubileum, men hva har de å feire? Har rådet kun fungert som livssynssamfunnenes interne dialogforum, eller er de skapere av ny politikk i møterommet mellom den sekulære staten og livssynsmangfoldet? 

Tid og sted: 22. mai 2016 14:00, HL-senteret

Klaverkvintetter:

Halvdan Cleve: Klaverkvintett i F-dur

Johannes Brahms: Klaverkvintett op.34 i F-moll

 

Musikkstykkene fremføres av Sanae Yosida (klaver), Tor Johannes Bøen (fiolin), Alison Rayner (fiolin), Bènèdicte Royer (bratsj) og Aurèlienne Brauner (cello).

 

Priser: Voksne kr. 200,- honnør kr. 150,- og barn/studenter kr. 100,-

Tid og sted: 21. mai 2016 14:00, Gamle festsal, Universitetet i Oslo, Karl Johans gate

"Norske jødiske kvinner under annen verdenskrig - og tausheten etterpå" ved professor emerita Irene Levin. Litteraturen om 2. verdenskrig har ofte framstilt jødene som passive ofre. I disse fortellingene er kvinnene som regel fraværende. Siden de norsk-jødiske kvinnene ikke ble arrestert under krigens første del, kan man spørre om det ga dem et visst handlingsrom.

Tid og sted: 8. mai 2016 14:00, HL-senteret

Mozarts strykekvintetter:

A. K. 406. (K.516-B) C-moll

B. K. 593. D-dur

 

Fremføres av Sølve Sigerland (fiolin), Geir Inge Lotsberg (fiolin), Henninge Landaas (bratsj, Eivind H. Ringstad (bratsj) og Ellen Flesjø (cello).

 

Priser: Voksne kr. 200,- honnør kr. 150,- og barn/studenter kr. 100,-

Tid og sted: 2. mai 2016 18:30, HL-senteret

Filmen, som er fra 2014, handler om frigjøringen av Bergen Belsen våren 1945, og er basert på en film fra samme år om tyske konsentrasjonsleirer. Den ble opprinnelig bestilt av britiske myndigheter, men ble aldri ferdigstilt og vist.

Tid og sted: 24. apr. 2016 14:00, HL-senteret

Professor  Christhard Hoffmann ser i dette foredraget på situasjonen i England rundt forrige århundreskifte. Jødeforfølgelse og fattigdom i tsarens Russland førte til en strøm av jødiske flyktninger både til USA og til europeiske storbyer. Masseinnvandringen til London skapte kraftige reaksjoner: både solidaritet og hjelp, men også fremmedfiendtlighet og krav om innvandringsrestriksjoner.     

Tid og sted: 17. apr. 2016 10:0017:00, HL-senteret

HL-senteret åpner igjen dørene på Villa Grande med gratis adgang for alle som har hentet pass i Oslo Rådhus. Vi har laget et omfattende og variert program som vi håper vil interessere mange. Besøk på eiendommen og i kafeen er også hyggelig i seg selv.   

Tid og sted: 10. apr. 2016 14:00, HL-senteret

Schuberts Forellen-kvintett blir fremført av Kristian Lindberg på klaver, Tor Johan Bøen på fiolin, Bènèdicte Royer på bratsj, Jan C. Carlsen på cello og Christian Mortensen på bass.

 

Tid og sted: 9. apr. 2016 14:00, Gamle festsal, Universitetet i Oslo, Karl Johans gate

Ragnar Ulstein i samtale med Guri Hjeltnes.

Motstandsmannen Ragnar Ulstein ser tilbake på krigsårene. Hvilke valg tok han selv den gang? Hvilken betydning og hvilke konsekvenser fikk innsatsen hans? Hva har vært drivkreftene i hans forfatterskap.   

Tid og sted: 4. apr. 2016 18:30, HL-senteret

I dette foredraget tar Terje Emberland for seg antisemittismen i mellomkrigstidens Norge. Det fantes en generell fremmedskepsis som også rammet jødene, men i tillegg en rasistisk antisemittisme. I perioder hadde også forestillingen om en jødisk verdens-sammensvergelse sine tilhengere.  

Tid og sted: 3. apr. 2016 14:00, HL-senteret

Foredrag ved jurist Christopher Harper. Den 26. oktober 1942 kunngjorde Quisling-regjeringen en lov om inndragning av formuer tilhørende jøder. Dette, og den senere deporteringen i november 1942, var en konsekvens av en politikk som hadde til hensikt å fjerne jødene fra det "nye" Norge. 

Tid og sted: 13. mars 2016 14:00, HL-senteret

Foredrag ved Stefania Zezza. I 1942 ble den jødiske gravlunden i Salonika ødelagt og alle gravstøttene fjernet. Dermed forsvant vitnesbyrd om en historie som strakk seg tilbake helt til 1600-tallet. Jødene i Salonika var sefardiske, og nesten alle ble deportert og drept av nazistene i 1943. Dermed ble mye av den sefardiske jødedommen borte som del av "den endelige løsningen".

Tid og sted: 10. mars 2016 18:00, Litteraturhuset - sal: Nedjma

Både i Norge og Polen ble den jødiske minoriteten forsøkt utryddet under Holocaust. I ettertid har fremstillinger av jødisk historie skapt debatt. Hvilke temaer er fortsatt problematiske? Hvordan håndterer Norge og Polen ansvaret for jødenes skjebne under Holocaust og antisemittisme i dag? Og hva gjør de to landene for å synliggjøre jødisk kulturarv som en integrert del av europeisk kultur og historie? 

Tid og sted: 7. mars 2016 18:30, HL-senteret

Filmen handler om flyktningjenta Sonita. Hun er illegal immigrant i en fattig forstad til Teheran og har i utgangspunktet ingen mulighet til å kunne følge sin drøm om å bli sanger. Familien i Afghanistan planlegger å tvangsgifte henne med en eldre mann, men Sonita tar opp kampen mot både familiens og samfunnets konservative, mannsdominerte holdninger.

Tid og sted: 6. mars 2016 14:00, HL-senteret

Førsteamanuensis Berit Thorbjørnsrud vil i dette foredraget diskutere årsakene til at så mange kristne nå forlater sine hjemsteder. Dette skjer i en del av verden som tradisjonelt har vært preget av religiøs og etnisk pluralisme. I dag tyder mye på at denne pluralismen står for fall, og mange frykter at Midtøstens kristne kan forsvinne for godt fra deres tradisjonelle kjerneområder. Samtidig etablerer andre kristne seg på nye steder, blant annet på Den arabiske halvøy.