Leonard Cohen: Populærkulturens jødiske mystiker

Leonard Cohen var en syngende poet, romanforfatter, gitarist og mystiker. Velkommen til et konsert- og foredragsprogram med Solveig Slettahjell og Øivind Varkøy, der helheten i Cohens kunst står i sentrum. 

 

Illustrasjon av mann med sort hatt, teksten "Konsert, Leonard Cohen - populærkulturens jødiske mystiker. Med Solveig Slettahjell og Øyvind Varkøy"

Låtskriveren og sangeren, poeten og romanforfatteren, gitaristen og maleren, mystikeren og vismannen Leonard Cohen døde 7. november 2016, 82 år gammel. En strøm av minneord og kommentarer fulgte i norske medier de påfølgende dagene. Som så ofte før var det Cohens tekster som sto i fokus. Men Cohen var jo en syngende poet. I dette programmet – hvor Solveig Slettahjell synger Cohen og Øivind Varkøy snakker om ham og sangkunsten hans – er det nettopp helheten i kunsten hans som står i sentrum, møtet mellom tekst og musikk; det som kjennetegner kvaliteten på Cohens sanger.
 

Referanser til religion og kjærlighet

Cohen kretser rundt tilværelsens eksistensielle dimensjoner; død, sårbarhet, ensomhet, kjærlighet og begjær – på et særpreget og utfordrende vis. Det finnes stadige referanser til religiøs tematikk, begreper og metaforer fra jødedom, kristendom og zenbuddhisme – hånd i hånd med menneskelige kjærlighetshistorier og seksuelle erfaringer. I Cohens univers gir det åndelige føde til det fysiske, og det fysiske nærer det åndelige. Det utfordrende og «urene» i dette mystiske universet er i pakt med Cohens motvilje mot fullkommenhet og flinkhet: «There is a crack in everything. That’s how the light gets in» - synger han. Sprekken eller bristen er ikke noe negativt, det er der lyset kan komme inn. I det perfekte og vellykkede slipper intet lys inn. I dette programmet synger og snakker vi om Leonard Cohen; en humoristisk pessimist, en troende tviler, en flyktende elsker; en «uren» mystiker.
 

Arrangør: HL-senteret og HL-senterets Venneforening
 

KONSERTEN ER UTSOLGT!

 

 

 

Portrett av kvinne med langt, brunt hår

Solveig Slettahjell er en av våre fremste og mest anerkjente sangere. Hun har gjennom årene befattet seg med et bredt utvalg sjangere, først og fremst jazz og jazzrelatert musikk, men også mye musikk fra singer/songwriter- tradisjonen. I tillegg er det nære forholdet til norske salmer og amerikanske spirituals klart tilstede i uttrykket hennes. Om det er originalkomposisjoner, popklassikere, viser, gamle spirituals eller julesanger er Slettahjells stemme en krystallklar og personlig avsender. Ved siden av sin utøvende virksomhet underviser hun også ved Norges musikkhøgskole. Noen utvalgte plateutgivelser: Come in from the rain (2020), Live at Victoria (2018), Poetisk tale (2016), Trails of souls (2015), Arven (2013), Slow Motion Orhestra: Trapan Seasons (2009), Natt i Betlehem (2008), og Domestic Songs (2007).

 

Portrett av mann med briller og rødt skjerf i halsen
Foto: Brian Cliff Olguin

Øivind Varkøy er professor i musikkpedagogikk og musikkvitenskap, og arbeider ved ved Norges musikkhøgskole. Han er også professor II i musikk ved OsloMet. Han har publisert en rekke bøker og artikler innenfor sitt fagfelt; musikkpedagogisk filosofi og musikkfilosofi. Varkøy er også komponist/låtskriver, og har bl.a. skrevet sanger til CD’er med Morten Harket (Poetenes evangelium, 1993) og Solveig Slettahjell (Poetisk tale, 2016). Slettahjell og Varkøy arbeider nå, sammen med Kjetil Bjerkestrand, med sanger til tekster av Gunvor Hofmo (planlagt lansering våren/sommeren 2023, med medvirkning av Uranienborg vokalensemble).

Publisert 8. nov. 2022 09:36 - Sist endret 1. des. 2022 15:37