Konsert i Villa Grandes storsal

Velkommen til konsert med perler fra sang- og klaverrepertoaret!
Silvia Moi, sopran, Mikkel Skorpen, tenor og Jorunn Marie Bratlie, klaver byr på et variert program med kjent musikk av blant andre Lehár, Grieg, Sinding, Lloyd Webber og sanger som Edith Piaf har gjort til folkeeie.

Silvia Moi

Konserten inneholder sanger til vårens pris både av Grieg og Schubert, men vi får også ta med oss litt sommer og høre George Gershwins legendariske «Summertime» fra operaen «Porgy and Bess». Oppføringen av denne operaen var lenge forbeholdt svarte kunstnere, men etter spesialavtale med den første Bess (Anne Brown, som bodde mange år i Norge) ble den i 1998 for første gang fremført med hvite sangere - i Sandefjord! 

Gershwin selv var av jødisk opprinnelse, og familien hans flyktet fra Russland til USA for å unnslippe antisemittisme.

Konserten åpner med en vakker melodi av Reynaldo Hahn, en annen jødisk kunstner. Han tilhørte også en annen minoritet som opplevde Holocaust, nemlig de homofile. Pjotr Tsjaikovskij, som skrev musikken til en av sangene som fremføres under konserten, var også homofil.

Franz Schubert får en egen seksjon i konserten. Han levde i en dramatisk tid, med den franske revolusjon i 1789 og deretter Napoleons hærtog i Europa. Ytringsfriheten var sterkt begrenset, og Schuberts originalitet og ærgjerrighet ble møtt med mistenksomhet. Han var ikke særlig politisk interessert, men hadde en del kunstnervenner som forfektet åndelig frihet og nytenkning. En av hans venner ble fengslet og senere forvist til Tyrol. I ettertid er Franz Schubert først og fremst kjent som komponist av en uendelig rekke vakre sanger, mer enn 600 stykker. I år er det 225 års jubileum. 


Konsertprogram

Reynaldo Hahn: Ah chloris
Eyvind Alnæs: Ved syrintid
Christian Sinding: Nocturne
Edvard Grieg: Langs ei Å
Edvard Grieg: En Svane
Pjotr Tsjaikovskij: Whether Day dawns 
Edvard Grieg: Til våren
Franz  Schubert:  
Im Frühling
An Silvia
Fra Die schöne Müllerin: Am Feierabend, Der Neugierige
Franz Lehár: Enkevalsen (Den glade enke)
George Gershwin: Summertime
Edith Piaf: Medley
B. Andersson/T. Rice/B. Ulvaeus: Anthem fra Chess, A. L. Webber - All I Ask of you

Om utøverne

Silvia Moi studerte ved Norges Musikkhøgskole, Stockholm konstnärliga högskola og Royal College of Music i London. Hun har sunget en rekke operaroller på scener i Norge og utlandet og har mellom dette også vært solist for alle sentrale norske symfoniorkestre. Moi har mottatt en rekke prestisjefylte stipendier. 


Mikkel Skorpen studerte klassisk sang på ArtEZ Hoogeschool voor de kunsten i Zwolle,

Mikkel Skorpen

Nederland før han fortsatte studiene på Operahøgskolen i Oslo, hvor han har tatt en master i opera. I sesongen 2021/2022 synger Skorpen ved Den norske Opera & Ballett og ved Bergen Nasjonale Opera i to nyoppsetninger. 

Jorunn Marie Bratlie har siden sin debutkonsert som 15-åring hatt en nær 50 år lang karriere som utøvende pianist, med stor virksomhet som solist, akkompagnatør og kammermusiker. Hun har vært solist med våre største symfoniorkestre og vært engasjert ved en rekke festivaler. Bratlie er ansatt som professor i klaver og akkompagnement ved Norges musikkhøgskole. 

 

 
Publisert 31. jan. 2022 11:57 - Sist endret 30. juni 2022 14:25