«… alle samer bærer med seg». En samtale i anledning samenes nasjonaldag

HL-senteret inviterer Eli Karianne Vesterheim Hætta til en samtale om hva norsk-samisk historie, tradisjoner, kultur og språk betyr for en ung samisk kvinne i dag. 

 

Foto: Kristoffer Archetti Stølen


«Fornorskingspolitikken er jo en veldig tung historie som jeg tror alle samer bærer med seg, og det er nok også derfor samevitser og slikt gjør ekstra vondt – fordi vi har den historien som vi har.» 

Denne refleksjonen deler Eli Karianne Vesterheim Hætta i filmen Høylytt hud som inngår i HL-senterets nyeste storsatsning, utstillingen «U/synlig – hverdagsrasisme i Norge». Hætta har arbeidet som samisk veiviser, og er en av 14 mennesker med minoritetsbakgrunn som lot seg intervjue og filme til senteret utstilling om hverdagsrasisme. 

Hætta fortsetter refleksjonen med ordene «jeg ønsker å tro at folk ikke er ekle for å være ekle – at de egentlig ikke vet bakgrunnen for ordene de sier». I samtalen spør vi mer om dette: Om hvorfor historien er så viktig for å forstå.

Samtalen blir ledet av HL-senterets utstillingsdesigner Hanne Steien, som var sentral i arbeidet med å lage utstillingen «U/SYNLIG – hverdagsrasisme i Norge». Utstillingen sto ferdig høsten 2021 i det nye tilbygget MINO.

Begrenset antall plasser. Ingen forhåndspåmelding, så kom gjerne i god tid. Dørene åpner 13.15. Arrangementet er gratis.

 

Samtalen blir strømmet direkte, klikk på vindu nedenfor eller følg denne lenken

Eli Karianne Vesterheim Hætta er 23 år gammel og fra Kautokeino. Året 2018/2019 var Hætta samisk veiviser. For tiden tar hun lektorutdanning med fordypning i engelsk og nordsamisk ved Universitetet i Tromsø.

Publisert 31. jan. 2022 16:04 - Sist endret 30. juni 2022 14:25