Tur til Berg og Haugar Kunstforening i Tønsberg

Bli med HL-senterets Venneforening på dagstur til Vestfold! Vi besøker den tidligere var interneringsleiren Berg som i dag er fengsel, og Haugar Kunstmuseum for omvisning i en utstilling av Victor Lind. 

Bildet i sort-hvitt viser et historisk bilde av Berg interneringsleir.

Foto: Vestoldmuseene

På den tidligere interneringsleiren Berg på Sem i Vestfold blir vi møtt av Ulla Nachtstern, barnebarn av Moritz Nachtstern og arkivformidler ved Vestfoldmuseene. Hennes morfar satt på Berg i fire uker før han ble sendt videre til Auschwitz og Sachsenhausen under 2. verdenskrig.

Som leirens første fanger, ble 336 jøder internert på Berg fra 26. oktober 1942. En måned senere ble det foretatt en seleksjon. Omkring 60 menn som var gift med ikke‐jødiske kvinner ble holdt tilbake, mens resten ble sendt for deportasjon med Donau til Auschwitz. De gjenværende ble sittende frem til 1. mai 1945, da de ble frigitt og sendt til Kjesäter flyktningmottak i Sverige. Ulla gir oss denne historien, gjennom foredraget «Moritz og Moritz». Hun viser oss også rundt i straffecellene, den eneste delen av fangeleiren som er igjen i dag.

Etter dette besøket, drar vi videre til Haugar Kunstmuseum i Tønsberg for omvisning i Victor Linds utstilling. I de senere år er Lind kjent for å ha arbeidet med en rekke historier knyttet til behandlingen av norske jøder under 2. verdenskrig. 

Vi organiserer felles busstransport tur/ retur. Historiker Carl Emil Vogt fra HL-senteret, forteller om okkupasjonstiden og jødene i Drammen og Vestfold underveis til Vestfold. 

Program

PÅMELDING
Påmelding til venneforeningen@hlsenteret.no senest 13.9. Det er begrenset med plasser på bussen, så vær rask!

PRIS
kr. 375,- for medlemmer
Kr. 425,- for ikke-medlemmer

Påmeldingsavgiften betales med VIPPS (nummer 643739) til HL-senterets venneforening eller til kontonummer 6011 06 51174. Husk å skriv ditt navn på VIPPS betalingen/overføringen.

Dersom du har spørsmål, skriv til venneforeningen@hlsenteret.no.

 

 

Publisert 31. aug. 2022 13:57 - Sist endret 9. sep. 2022 13:22