Zolo Karoli – en historie om en norsk Romskjebne

Lansering av boken Zolo Karoli. En europeisk historie

Zolo Karoli er beretningen om en norsk romskjebne før den annen verdenskrig, slik den er avtegnet i dokumenter og politirapporter. En familie som jages fra land til land i et Europa som ikke vil vedkjenne seg dem, inntil reisen ender i gasskamrene.

Redaktør, Anders Heger (Cappelen Damm) møter forfatteren av boken Maria Schwaller Rosvoll for en samtale om prosjektet. Direktør Guri Hjeltnes ønsker velkommen.

 

Maria Rosvoll er historiker og prosjektkoordinator ved HL-senteret. Hun har arbeidet sammen med norske rom siden 2006. 

Rosvoll har fulgt det tynne og halvt utviskede sporet etter Zolo Karoli i offentlige papirer, fra et forholdsvis uskyldig Norge rundt århundreskiftet, langs kronglete ruter over et fientligsinnet kontinent – til det ender i en kremeringsovn i Auschwitz. Det er – og må være – et portrett satt sammen av få og spredte biter, et livsbilde med store hvite felter av glemsel og fortregning. Slik hele historien om Rom er full av fortielse. I korte og fargerike glimt trer familien frem, og forfatteren levendegjør øyeblikk og menneskene som skaper dem – før de igjen forsvinner i historiens halvlys.

Publisert 3. feb. 2021 13:17 - Sist endret 10. feb. 2021 16:24