Kongelige i krig

Dobbelt kongelig bokbad. Tore Rem og Carl Emil Vogt har begge utgitt bok i høst. HL-senterets direktør Guri Hjeltnes møter dem til samtale om kronprins Olav og kong Haakon.

Tore Rem forteller om Olav V. Krigeren. 
Det andre bindet i den store fortellingen om Olav V gir et nærportrett av en kronprins i krig og et viktig bidrag til den norske krigshistorien. I disse årene skal kronprins Olav både få prøvd seg og brukt seg på helt nye vis. Uten å forstå krigen, og hans rolle i den, er det umulig å forstå Olav, hvem han var og hvem han ble. Ikke bare kom krigen til å trygge monarkiets legitimitet, men Olav skulle, livet ut, fungere som en av krigens viktigste minneforvaltere.

Carl Emil Vogt forteller om Heltekongen Haakon. Symbol i krig og fred. 
Dette er en bok om symbolet H7 og om hvordan kong Haakon kunne bli den største nasjonalhelten det moderne Norge har hatt. Da Norge skulle bli nazistisk, ble såkalt kongepropaganda straffeforfulgt. Kongen ble motstandens sterkeste og mest samlende symbol. Helt siden 1940 har "kongens nei" vært et begrep og kong Haakon hatt en unik plass i minnekulturen. Fortellingene om motstandskongen legitimerer fremdeles monarkiet i Norge. 

HL-senterets direktør,  Guri Hjeltnes leder samtalen.

Tore Rem, Universitetet i Oslo, er professor i engelsk litteratur, sakprosaforfatter og litteraturkritiker.

Carl Emil Vogt, HL-senteret, er historiker og sakprosaforfatter.

Velkommen til en interesant samtale ! Hvis du ikke har mulighet til å følge arrangementet på plass på HL-senteret, kan du følge strømmmingen direkte (eller i opptak senere) her.

 

 

Publisert 9. aug. 2021 17:33 - Sist endret 19. apr. 2022 14:13