Bokbad: Hvordan min mor overlevde holocaust

Bokaktuelle Lill Fanny Sæther har forsket på sin mors jødiske familiebakgrunn fra Latvia og Litauen til Irland og England og videre til Norge i 1911. I  sin nye bok forteller hun om familiens liv frem til den tyske okkupasjonen 9. april 1940.

Basert på morens fortellinger og mormorens dagbøker og brev beskriver hun familiens opplevelser under den dramatiske tiden fra 26. oktober 1942, om arrestasjonene av de norske jødene og deportasjonen 26. november 1942. Boken beskriver hvordan Lills mor reddet de familiemedlemmer hun kunne, og hvordan Lill fant spor etter morens motstandsarbeid.

Lills mor, Else, født Mendel, og hennes søster unngikk så vidt å bli deportert fordi de hadde britisk statsborgerskap. Elses to yngste søsken ble sendt med Donau og omkom i Auschwitz.

I boken forteller Lill også om familiens flyktningtilværelse i Sverige, morens opphold i Glasgow fra 1943 til 1945 og familiens traumatiske hjemkomst etter krigen.

HL-senterets Maria Schwaller Rosvoll leder samtalen om Sæthers bok.

Vi har også gleden av å hilsen bandet CALMEYERS KAPELYE velkommen denne søndagen. De vil lage en hyggelig musikalsk ramme til bokbadet med en minikonsert. Konserten er en gave fra Jødisk museum i Oslo, i forbindelse med  HL-senterets åpning av nytt tilbygg og ny utstilling høsten 2021. Medlemmene i bandet er Emilie Tverbak (vokal), Almir Mekovic (accordion) og Patric Wilder (bass).

Arrangementet er gratis.

 

Velkommen til bokbad! Hvis du ikke har mulighet til å følge arrangementet på plass på HL-senteret, kan du følge strømmmingen direkte (eller i opptak senere) her.

Publisert 9. aug. 2021 17:42 - Sist endret 19. apr. 2022 14:13