Ruth Maier 100 år

Flyktning, vitne og poet.

HL-senteret deltar i dugnaden mot covid-19. Grunnet økende smitte er det derfor bestemt at dette arrangementet kun gjennomføres digitalt uten publikum. Arrangementet strømmes direkte her og på facebook.

Tirsdag 10. november er det 100 år siden Ruth Maier ble født. Maier kom til Norge som jødisk flyktning i januar 1939. Hun flyktet fra Wien, etter at hjemlandet hennes ble innlemmet i Hitlers Tyskland, og den jødiske befolkningen over natten var redusert til annenrangs borgere.

Strøm arrangementet her.

I Norge etterlot Ruth Maier seg 8 dagbøker, skrevet i perioden 1933-42. De ble tatt vare på av hennes nære venn Gunvor Hofmo, og senere redigert og utgitt som bok av Jan Erik Vold. De originale dagbøkene befinner seg i dag på HL-senteret, og regnes som en del av UNESCOs verdensarv. På dagen 100 år etter at hun ble født, vil HL-senteret publisere Ruth Maiers dagbøker og brev på Digitalarkivet.no.

Søndag 8. november markerer vi også Ruth Maiers 100-årsdag med et foredrag av Jan Alexander S. Brustad, historiker og arkivansvarlig ved HL-senteret. Foredraget vil ta for seg de jødiske flyktningene, verden – og Ruth Maier. I perioden 1933-1941 flyktet opp mot 500 000 jøder fra Hitlers Tyskland. Én ting var å ta det vanskelige valget om å flykte. En annen var mulighetene til å forlate hjemlandet, og andre lands vilje til å ta dem imot. Hvordan forholdt omverdenen seg til jøder på flukt? Hvilken holdning hadde nazistiske myndigheter til spørsmålet om jødisk emigrasjon? Og hvilke skjebner fikk de som til slutt flyktet? Foredraget vil også gi innblikk i Ruth Maiers egne erfaringer som flyktning, fremmed og forfulgt, med utgangspunkt i hennes etterlatte dagbøker. Hun levde i Norge til 26. november 1942. Da deporterte nazistiske myndigheter Ruth Maier og 528 andre jøder med transportskipet Donau. Ruth Maier ble myrdet ved ankomst i Auschwitz, 1. desember.

Etter foredraget vil Jan Erik Vold fortelle om sin vei til og med Ruth Maier i en samtale med Guri Hjeltnes.

Elsa Kvamme forteller om prosessen med å utvikle et filmdrama om det farlige møtet mellom Gunvor Hofmo og Ruth Maier. «Jeg tenker alltid på Gunvor når jeg hører vakker musikk», skriver Ruth i dagboken. Hun vil gjøre Gunvor til en stor dikter, og de drømmer om å flykte til England. Men Gunvor slites mellom familielojalitet og en forlovede hun ikke elsker, og svikter Ruth. Når hun etter krigen får vite at Ruth ikke kommer tilbake bikker det over, og Gunvor blir innlagt på Gaustad. Idag lever Ruth videre takket være Gunvors dikt, og gjennom dagbøkene hun tok vare på i alle år.  Det vil bli vist en pilot fra arbeidet med filmen, som har arbeidstittelen «Ingen hverdag mer»,  og en tilbakereise med Jan Erik Vold til steder hvor Gunvor og Ruth kamperte.

 

 

 

 

 

Publisert 23. sep. 2020 11:38 - Sist endret 8. nov. 2020 10:33