Den internasjonale Holocaustdagen 2020

Det er i år 75 år siden den nazistiske konsentrasjons- og tilintetgjøringsleiren Auschwitz-Birkenau  ble frigjort, 27. januar 1945. Dagen markeres blant annet på Akershuskaia 27. januar kl. 15. 

Fra Den internasjonale Holocaustdagen 2019, da John-Arne Moen (t.v.), Nino Danielli Josef og Jan Grue holdt appeller. Foto: Monica Bjermeland / HL-senteret

Frigjøringen av dette leirkomplekset som sto sentralt i gjennomføringen av nazistenes plan om «den endelige løsning» – tilintetgjøringen av Europas jøder – vil bli markert verden over, også på den nasjonale minnemarkeringen i Norge, på Akershuskaia i Oslo.

– For meg er 27. januar mer enn en minnemarkering. Det er en internasjonal erkjennelse av at Holocaust ikke bare er en fortelling om grusomhet, men en grusom virkelighet som drepte millioner av uskyldige mennesker, sier Mona Levin som etter minnemarkeringen samtaler med tre generasjoner jøder i Norge på Akershus festning. 

– I vår egen tid tror mange at dette ikke skjedde, men det skjedde midt i hjertet av Europa – og det skjedde her i Norge. Nå er det vår plikt aldri å glemme dette historiske og veldokumenterte faktum, sier Levin.

– Ta del i en minnemarkering!

– Jeg vil oppfordre folk til å komme seg ut og ta del i en minnemarkering i nærheten av der de bor. Det er viktig at vi viser vår sympati og solidaritet med ofrene for det grufulle overgrepet Holocaust var, og deres etterkommere, sier direktør Guri Hjeltnes ved Senter for studier av Holocaust og livssynsminoriteter (HL-senteret) som er ansvarlig for den offisielle nasjonale markeringen på Akershuskaia i Oslo.

Frigjøringen av dette leirkomplekset som sto sentralt i gjennomføringen av nazistenes plan om «den endelige løsning» – tilintetgjøringen av Europas jøder – vil bli markert verden over.

Den offisielle nasjonale minnemarkeringen i Norge skjer på Akershuskaia i Oslo. HL-senteret er arrangør.

Handler om å utvikle empati med ofrene

– Under en minnemarkering opplever vi at fortidens traumer ikke bare tilhører fortiden, men at de betyr noe for vår egen tid og for framtiden. Ved å berøre hjertet og hodet handler minnemarkeringen 27. januar om å utvikle empati med ofre for raseideologien og ansvarsfølelse for at slikt tankegods må motarbeides i dagens samfunn, sier Claudia Lenz, professor II ved HL-senteret og ekspert på forebygging av rasisme og antisemittisme.

– Som tros- og livssynssamfunn skylder vi ofrene for Holocaust og det menneskelige i oss selv aldri å glemme og å lære av den dyrekjøpte erfaringen at umenneskeliggjøring av den eller «de andre» i ytterste konsekvens kan ende i folkemord og barbari, sier Bente Sandvig, styreleder ved HL-senteret og spesialrådgiver i Human-Etisk Forbund.


Programmet på Akershuskaia og Akershus festning er åpent for alle. Velkommen!

PROGRAM

Del I: Minnesmerket over deporterte norske jøder, kl. 15.00

Sted: Kongens gate/Akershuskaia

  • Tekster ved jødiske ungdommer
  • Tale for regjeringen av forsvarsminister Frank Bakke-Jensen
  • Tale av ordfører Marianne Borgen

Appeller:

  • Snakker for rom: Massimo Dhal
  • Snakker  for politiske fanger: Kristin Skogen Lund
  • Snakker for Det Mosaiske Trossamfund i Oslo: Ervin Kohn
  • «El Maley Rakhamin» ved kantor Tal Cohen, DMT Oslo

Direktør Guri Hjeltnes, HL-senteret, leder minnemarkeringen

 

Del II: Artilleriloftet, Akershus Festning, ca. kl. 15.45

Servering suppe / sosialt samvær

Mona Levin samtaler med tre generasjoner jøder i Norge: Ellinor Major, Harald Korn og Natti (Nethaniel) Philipson

Musikalsk innslag av Morten Michelsen

Styreleder Bente Sandvig, HL-senteret, leder programmet

 

Se dagen i opptak:

 

Arrangør

HL-senteret
Emneord: Holocaustdagen
Publisert 12. nov. 2019 16:00 - Sist endret 28. jan. 2020 12:43